Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au lansat, marţi, campania de informare "Stop joc! E viaţa ta!”, în cadrul căreia s-au întâlnit cu elevii Şcolii nr. 164 din Bucureşti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun dacă joacă "Balena Albastră” sau alte jocuri de pe internet. În cadrul întâlnirii a fost lansat şi un spot al campaniei, iar ministrul de Interne a precizat că în perioada următoare poliţiştii vor discuta cu profesorii, elevii şi părinţii despre problemele din mediul online, subliniind că le-a solicitat şi prefecţilor din toate judeţele ţării să desfăşoare astfel de activităţi. Primarul Capitalei a spus că este mai important ca autorităţile să prevină o tragedie, decât să vină ulterior cu măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Săptămâna trecută am primit mai multe informaţii cu privire la faptul că în anumite şcoli din Capitală sunt suspectate câteva cazuri de elevi care au început să joace acest joc sau care îşi doresc să joace, neştiind care sunt pericolele. Avem alternativa să aşteptăm cu mâinile în sân să se întâmple o tragedie sau avem responsabilitate (...) să prevenim, nu să venim cu măsuri după ce s-a întâmplat o dramă, să participăm împreună la o campanie iniţiată de Primăria Capitalei şi susţinută de Ministerul de Interne, pentru a informa elevii din şcoli în legătură cu pericolul jocurilor de pe internet. Întotdeauna este mult mai bine să previi, decât ulterior să vii cu măsuri”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a mai spus că programul este derulat împreună cu profesori, cu specialişti IT, cu sociologi şi psihologi şi cu instituţii de cultură, artă şi sport, dar şi cu asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale, iar costurile campaniei diferă de la o acţiune la alta, în funcţie de numărul de participanţi şi vedetele implicate.

"Campania «Stop joc! E viaţa ta!», iniţiată de Primăria Capitalei, se derulează prin Proedus, centrul pentru elevi şi şcolari, centrul pentru tineret, Clubul Sportiv Municipal (CSM) în ceea ce priveşte colaborarea cu sportivii municipalităţii, de asemenea Creart şi ARCUB, în ceea ce priveşte colaborarea cu actorii şi cântăreţii. În momentul în care vom finaliza prima lună de campanie, vom şti exact care sunt costurile, pentru că ele diferă de la o acţiune la alta în funcţie de numărul de participanţi şi vedetele implicate în această acţiune. Dar, ca primar general, pot să vă spun că nicio sumă nu este prea mare atunci când vorbim despre salvarea vieţilor copiilor din ţara noastră”, a adăugat Firea.

Edilul a subliniat că autorităţile trebuie să colaboreze cu profesorii, părinţii şi elevii, pentru a-i informa că "nu este cool să acceseze jocuri periculoase”.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat că, la nivelul ţării, au fost semnalate 54 de posibile cazuri de tineri care ar fi jucat "Balena Albastră”. Carmen Dan a spus că poliţia face în continuare verificări în aceste cazuri.

De asemenea, ministrul a mai spus că, pe lângă lansarea campaniei şi a spotului, poliţiştii vor avea, în perioada următoare, discuţii cu părinţii, profesorii şi elevii din şcolile din Bucureşti şi că le-a solicitat inclusiv prefecţilor de judeţe să desfăşoare activităţi asemănătoare.

"Astăzi (marţi, n.r.), în premieră, am prezentat acest spot, însă poliţiştii vor trece într-o etapă următoare: vor face un pas în plus şi în perioada următoare se vor întâlni cu profesorii, cu elevii, cu asociaţiile de părinţi. Le-am solicitat şi prefecţilor, fiecare în judeţul pe care îl reprezintă, să desfăşoare genul acesta de activităţi şi să implice în aceste activităţi şi inspectoratele şcolare şi asociaţiile de părinţi şi specialiştii în acest domeniu, mă refer inclusiv la ONG-uri”, a declarat Carmen Dan.

Cu toate acestea, profesorul de psihologie clinică şi psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de părere că jocul ”Balena Albastră” a fost transformat ”dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi că abia acum acesta ”poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi”, spunând că ”este un exemplu de fake news cu efecte”.

Profesorul spune că ”este vorba şi despre lipsă de educaţie, oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă”, adăugând că nu ştie cum primarul Capitalei şi ministrul de Interne ”vor şti să abordeze această temă” şi că în şcoli ar trebui să fie ”o intervenţie specializată”.

Daniel David spune că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastră” ar putea avea efecte nedorite.

”Este bine să se implice, dar nu într-o manieră foarte vizibilă. Ar trebui să se implice susţinând specialiştii în domeniu, care după aceea să meargă în şcoli şi să monitorizeze situaţiile. Adevărul este că nu există nicio legătură demonstrată între aceste comunităţi şi suicid. Dacă te uiţi la oamenii care au murit în ultimul an, o să vezi că foarte mulţi, măcar cu un an înainte, au fost prin spitale. Nu putem totuşi să spunem că spitalul i-a omorât, ci au ajuns acolo pentru că aveau o boală. La fel şi în cazul acestor adolescenţi. Ei ajung în astfel de comunităţi care promovează astfel de jocuri pentru că au tulburări de tip depresiv, se gândesc la suicid şi caută astfel de comunităţi. Astfel de comunităţi pot să amplifice problema, nu să o cauzeze”, spune David.

"Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.

Jocul le-ar impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care ar putea ajunge până la a-şi lua viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.