Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că, în Bucureşti, educaţia privind colectarea selectivă a deşeurilor se va face încă de la grădiniţă, spunând că pubelele de gunoi diferenţiate cromatic ar trebui să se găsească în cadrul tuturor instituţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am luat decizia ca, pentru Bucureşti, să mergem cu educaţia până în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, societăţi comerciale, alte instituţii, pentru că, din întâlnirile pe care le-am avut cu mai multe organizaţii, informaţia şi concluzia este că, fără educaţie, acest procent de 4,5 la sută reciclare nu va putea creşte semnificativ în următoarea perioadă", a declarat Gabriela Firea.

Primarul a subliniat că procentul în ceea ce priveşte reciclarea nu va creşte dacă responsabilitatea va fi lăsată doar pentru operatorii de salubritate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Interesul acesta este ca în toate şcolile şi societăţile comerciale şi în restul instituţiilor să fie deja acele pubele colorate diferenţiat pentru a colecta selectiv. Este un început. Trebuie ca şi Ministerul Educaţiei să fie implicat în acest plan", a mai spus Firea, precizând că ghenele de gunoi din scările de bloc vor fi desfiinţate în câţiva ani.

Primarul Capitalei a adăugat că doreşte ca, în Bucureşti, iluminatul public să fie asigurat doar de staţia de tratare termică a deşeurilor.

"Bucureştiul şi zona mitropolitană au fost introduse în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), cu suma de 180 de milioane de euro pentru construirea unei staţii de tratare termică pentru deşeuri. Iar în strategia energetică a Capitalei, care va fi aprobată în scurt timp, am introdus, la capitolul valorificarea deşeurilor, posibilitatea ca iluminatul public din Capitală să fie asigurat doar din această staţie de tratare termică", a spus primarul, precizând că procesul este sigur şi nu afectează nici cetăţenii, nici calitatea aerului.

"S-ar putea obţine, prin această valorificare, energie termică sau electrică, după cum vor fi necesităţile. Noul ministru a preluat solicitarea noastră şi în perioada următoare se va lua şi o decizie la nivel de Guvern", a spus Firea.

Primarul Capitalei a amintit că, pentru reducerea poluării în Bucureşti, au fost luate, la nivel de municipalitate, mai multe măsuri, precum: parcul auto al RATB să aibă 30 la sută autovehicule ecologice, construirea a 100 de kilometri de pistă pentru biciclişti şi a staţiilor de bikesharing, proiect ce va fi votat în următoarea şedinţă CGMB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.