Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) nu recunoaşte nicio datorie către Electrocentrale Constanţa, societate care a decis să oprească furnizarea apei calde în municipiu, invocând datorii ale RADET, precizând că Primăria nu are datorii nici către Electrocentrale, nici către RADET. Edilul cere Ministerului Energiei, care deţine Electrocentrale, să găsească o soluţie în acest. Făgădău a precizat că îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă situaţia reală de la Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decebal Făgădău a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu au cum să existe datorii istorice între Electrocentrale Constanţa SA şi RADET deoarece prima societate este înfiinţată în urmă cu patru ani şi că de atunci şi până în prezent RADET a plătit chiar mai mult decât i-a fost facturat.

"Electrocentrale Constanţa SA este o societate nouă înfiinţată, prin reorganizarea Elcen în 2014. Cu alte cuvinte, nu există relaţii comerciale istorice, deci nu aveau cum să existe datorii istorice în această relaţie, între Electrocentrale Constanţa şi RADET. De când s-au înfiinţat ei, ne-au facturat 573 de milioane lei, le-am plătit 584 de milioane. Datoria istorică nu face referire la Electrocentrale Constanţa SA şi noi am atacat, atât municipiul, cât şi RADET, modul în care s-a făcut divizarea şi modul în care toate guvernele au încercat să scape de această problemă fierbinte neavând nicio soluţie, neavând nicio preocupare şi să o transfere în mâna primarilor. Toate guvernele au procedat la fel", a afirmat Făgădău.

El a precizat că locuitorii municipiului trebuie să plătească nişte penalităţi pentru sume care nu au fost achitate de către autorităţile centrale.

"După ce în urmă cu 15 ani CET-urile, aproape toate, cu excepţia Constanţa şi Bucureşti, s-au transferat către comunităţile locale, făcându-i pe primari responsabili, uşor-uşor s-au tăiat şi banii pe care îi dădea statul astfel încât acum ne pun pe noi, constănţenii, să plătim nişte penalităţi pentru ce nu au plătit ei de la centru. Repet, indiferent de culoarea politică. Mai mult, prin 2010 au venit şi au spus nici nu mai dăm subvenţie după ce că nu au investit nimic cât au avut în proprietate toate aceste active, au aruncat către local această problemă", a explicat edilul constănţean, care a menţionat că toţi primarii trec prin această situaţie.

Făgădău a mai spus că, după ce a acţionat instituţional, de această dată va încerca şi public să facă acest demers, afirmând că s-a săturat de adrese şi politeţuri.

"Acum ne ameninţă în prag de iarnă că vor închide robinetul. Nu vreau să vă spun de când am început demersurile, că eu probez cu acte, iunie, iulie, dar mi-am dat seama la un moment dat că vorbesc singur şi după ce am încercat instituţional, de data aceasta voi încerca public să fac acest demers pentru că m-am săturat de adrese şi de politeţuri", a declarat primarul.

El spune că RADET nu recunoaşte nicio datorie către Electrocentrale şi că Primăria nu are datorii nici către Electrocentrale, nici către RADET.

"RADET nu recunoaşte nicio datorie către Electrocentrale Constanţa sau către altcineva, suntem în instanţă. Primăria municipiului Constanţa nu are nicio datorie către Electrocentrale sau către RADET, ba din contră avem bani plătiţi în avans", a precizat Decebal Făgădău.

Primarul susţine că singurul responsabil de această situaţie este Ministerul Energiei.

"Electrocentrale Constanţa, moştenitoarea Elcen (CET Palas), nu are nicio vină că se află în actuala situaţie. Singurul responsabil este Ministerul Energiei împreună cu conducerea, Consiliul de Administraţie unde şi-a numit oamenii. Ştie cineva cine este ministrul Energiei ? Ştie cineva unde este ministrul Energiei, l-aţi auzit vreodată vorbind despre termocentrale, despre încălzire, l-aţi auzit vorbind vreodată despre ceva ce are legătură cu viaţa oamenilor? Nu contează de la ce partid este", a afirmat primarul.

Decebal Făgădău a precizat că Electrocentrale Constanţa are datorii către furnizorul de gaz, către distribuitorul de gaz, către furnizorul de apă, către furnizorul de electricitate, către salariaţi. Primarul a prezentat şi valoarea subvenţiei plătite de municipalitate către Electrocentrale Constanţa, de la înfiinţarea acesteia până în prezent.

"De când s-a înfiinţat Electrocentrale Constanţa SA, banii de subvenţie au fost în felul următor: sezonul rece 2014-2015 - 26 de milioane de lei, sezonul rece 2015-2016 - 51 de milioane de lei, sezonul rece 2016-2017 - 65 de milioane de lei, sezonul rece 2017-2018 - 51 de milioane de lei, pentru că a fost un an mai cald şi pentru că a crescut numărul celor care s-au debranşat. Dacă tot suntem la acest subiect, vreau să vă spun adevărul despre performanţa CET-ului din Constanţa. În 1990 CET-ul nostru vindea către populaţie cam 10, maxim 15% din tot ce producea pentru că avea clienţi industriali, iar astăzi RADET este singurul client al CET-ului. Cu alte cuvinte, doar cu un 10-15% din toată capacitatea lor ei vor să fie performanţi sută la sută, nu există aşa ceva", a mai spus primarul.

Făgădău a precizat că sistemul aflat în proprietatea Ministerului Energiei îşi asumă doar numirea de membri în Consiliul de Administraţie şi nu luarea unor decizii.

"CET înseamnă centrală electro-termică, deci scopul primar al acestei capacităţi de producţie a fost energie electrică, în secundar agentul termic. Ei au reuşit să vândă zero kilowaţi energie electrică. Este ca şi cum ai vinde un rinichi din doi şi te aştepţi să ai aceeaşi performanţă. Nu funcţionează sistemul, iar sistemul aflat în proprietatea Ministerului Energiei, care îşi asumă doar numirea de membri în Consiliul de Administraţie, nu şi decizii, este falimentar. Trebuie să identifice cât mai repede o soluţie şi să spună ce au de gând să facă şi să ne spună nouă, constănţenilor, ce trebuie să facem mai mult decât să le dăm şi pielea de pe noi pentru capacităţi de producţie învechite, pentru magistrale supradimensionate şi găurite, pentru un sistem total ineficient. Cât se mai ascund cei de la Ministerul Energiei, indiferent de culoarea politică? Îi rog să vorbească despre termie în România şi să îşi asume. (…) Tare mi-e că se încearcă de la centru să scape de acest cartof fierbinte şi să îl lase în mână fraierilor de primari sau fraierilor de locuitori", a mai spus primarul.

El speră ca această criză a apei calde să dureze cât mai puţin, spunând că este îngrijorat şi de situaţia încălzirii din această iarnă.

"Deci legat de subiectul apă caldă, deocamdată vreau să vă spun că îngrijorarea mea mare este legată şi de căldură şi că voi face tot ce ţine de mine ca această criză a apei calde să dureze cât mai puţin şi să avem o soluţie pentru încălzire. Nu putem doar să stăm şi să ne rugăm, să cerem noi, primarii, bani, nu pentru oraşe, ci pentru CET-urile ministerului. Este inadmisibil aşa ceva", a spus edilul.

El va propune alocarea, din bugetul Constanţei, a unei sume pentru deblocarea situaţiei.

"Voi propune o soluţie, adică o alocare din bugetul Constanţei a unei sume. Nota bene, primăriile pot plăti doar subvenţie, adică diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de vânzare. Cu alte cuvinte, în următoarea şedinţă a Consiliului Local va trebui să analizăm ce anume putem tăia astfel încât să punem bani pentru subvenţie. Dar nota bene, acesta va reprezenta doar un mic avans pentru Electrocentrale la datoriile pe care le au. Vă daţi seama, noi plătim un avans, ceva ce ei folosesc să acopere o parte din datorii", a afirmat Decebal Făgădău.

Primarul a menţionat şi că îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă situaţia reală de la Constanţa.

"Voi informa prefectul judeţului Constanţa şi voi adresa şi doamnei premier, pentru că sunt convins că ministrul Energiei nu i-a spus, îi voi prezenta doamnei premier situaţia reală de la Constanţa", a mai declarat primarul. 

În 10 septembrie, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a transmis un preaviz către RADET Constanţa, prin care aducea la cunoştinţă faptul că, dacă până în 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să îşi plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanţa S.A. şi nu va prezenta un plan de eşalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toţi consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare al municipiului Constanţa, începând din 27 septembrie. Miercuri, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a revenit cu un anunţ, spunând că va pune în aplicare acest preaviz începând de joi. Electrocentrale susţine că se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza RADET Constanţa, care nu a respectat obligaţiile de plată asumate contractual.

Pe de altă parte RADET susţine că sumele invocate de Electrocentrale ca motivaţie pentru oprirea apei calde nu sunt creanţe certe şi că nu pot fi imputate Regiei, fiind penalităţi în urma plăţii cu întârziere a subvenţiei de la bugetul de stat. "Sumele invocate de Consiliul de Adminstraţie al Electrocentrale Constanţa SA nu reprezintă creanţe certe, pe rolul instanţelor de judecată existând litigii între părţi ce au ca obiect penalităţi generate de plata cu întârziere a subvenţiei acordată populaţiei de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET şi nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura sa o componentă care să permită stingerea acestor penalităţi de întârziere", a precizat RADET.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.