Monica Dan, psiholog al ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA, a declarat, vineri seară, că unii consumatori de droguri ajung să facă o formă severă de dependenţă şi că există situaţii când această perioadă poate dura şi peste 20 de ani.
”O parte dintre cei care încep consumul de droguri ajung să facă dependenţă şi unii dintre ei fac o formă severă de dependenţă, încât, indiferent ce costuri ar simţi că există pentru sănătatea şi pentru viaţa lor, continuă să facă acest lucru. Ei nu reuşesc să se oprească în ciuda încercărilor repetate. Asta este o stare de fapt care poate să dureze pentru cineva peste 10 ani, poate 20 de ani, avem persoane care sunt în situaţia asta de peste 20 de ani”, a explicat la Medika Antidrog psihologul Monica Dan.
Ea afirmă că la aceşti consumatori se produc schimbări în structura creierului şi că oprirea consumului presupune o stare mare de disconfort.
”Cumva se schimbă ceva în structura creierului. O schimbare foarte semnificativă, care nu poate fi reversată. Dependenţa de droguri este un soi de afectare a motivaţiei şi un fel de preluare a priorităţilor persoanei de ideea de a consuma drog. Adică este lucrul cel mai important. E ca şi cum ar fi fost deturnat, ca şi cum un avion e deturnat. Dependenţa deturnează omul de la orice altceva şi îl face să pună pe primul loc consumul. Oprirea consumului presupune o stare de mare disconfort, de sevraj”, a adăugat psihologul Monica Dan.
Ea a afirmat că există droguri la care sevrajul se manifestă şi cu simptome fizice, cum sunt opioidele, sau sunt droguri care ”dau un sevraj, un sindrom de întrerupere care se manifestă psihologic, dar tot cu un mare disconfort, foarte mare şi care durează”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.