Astăzi, printr-o iniţiativă în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), Comisia Europeană vine în sprijinul cercetătorilor agreaţi pentru ca aceştia să acceseze datele interne ale platformelor online şi motoarelor de căutare foarte mari (VLOP şi VLOSE). Aceste noi norme vor facilita cercetarea independentă a riscurilor sistemice din cadrul Uniunii Europene şi a măsurilor de atenuare a acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printr-un act delegat, Comisia clarifică modul în care VLOP şi VLOSE ar trebui să pună date la dispoziţia cercetătorilor agreaţi şi detaliază condiţiile juridice şi tehnice pentru accesul la date. Actul delegat instituie, de asemenea, un nou portal online de acces la date DSA, unde cercetătorii pot găsi informaţii şi pot comunica cu reprezentanţii VLOP, VLOSE şi ai coordonatorilor pentru servicii digitale (DSC).

Cercetătorii trebuie să obţină statutul de cercetători agreaţi de la coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a VLOP sau VLOSE la datele căruia intenţionează să aibă acces. Pe 27 iunie, Comitetul european pentru servicii digitale a reafirmat intenţia ca DSC-urile să coopereze în continuare pentru a implementa uniform procedurile de acordare a statutului de cercetător agreat şi de asigurare a accesului la date.

Parlamentul European şi Consiliul au la dispoziţie trei luni pentru a examina actul delegat, care va intra în vigoare la sfârşitul acestei perioade, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial. Primii cercetători îşi vor putea depune solicitarea de a accesa datele interne ale VLOP şi VLOSE după publicarea acestuia în Jurnal.

Această reglementare completează obligaţia prevăzută deja în Regulamentul privind serviciile digitale, respectiv aceea ca VLOP şi VLOSE să ofere cercetătorilor acces la datele accesibile publicului în interfeţele lor online.

Informaţii suplimentare pot fi accesate aici. De asemenea, ANCOM, în calitate de coordonator al serviciilor digitale în România, a creat pe pagina de internet a instituţiei o secţiune dedicată accesului cercetătorilor la datele VLOPSEs, aici.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Persoană de contact: Anca Gabriela CĂLIN, Şef Serviciu Comunicare şi Informare Publică, tel. 0372.845.414

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.