Noul sondaj Eurobarometru arată o implicare tot mai mare a tinerilor şi anume faptul că, în prezent, majoritatea tinerilor români (61%) sunt activi în societăţile în care trăiesc şi au participat la activităţile uneia sau mai multor organizaţii de tineret în ultimele 12 luni, arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Majoritatea tinerilor români îşi doresc de la Anul european al tineretului 2022 să fie ascultaţi cu mai multă atenţie de către factorii de decizie, care să le concretizeze iniţiativele şi să le sprijine dezvoltarea personală, socială şi profesională (76%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comisia Europeană a lansat vineri un nou instrument online, platforma intitulată „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale), menită să-i ajute pe tinerii europeni să îşi facă auzită vocea, mai indică sursa citată. În plus, în cadrul Anului tineretului se organizează dialoguri de politică între membrii colegiului şi tineri. Acestea oferă tinerilor o oportunitate unică de a obţine acces direct la factorii de decizie şi de a-şi exprima direct viziunea şi ideile despre toate domeniile de politică.
 
„Anul european al tineretului ar trebui să schimbe modul în care îi includem pe tineri în procesul strategic şi decizional. Anul îşi propune ca obiective ascultarea şi implicarea tinerilor europeni, precum şi promovarea unor oportunităţi concrete pentru ei. Sondajul Eurobarometru Flash arată clar că exact asta îşi doresc tinerii din UE”, a declarat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.
 
De asemenea, comisarul  pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Mariya Gabriel a precizat că tinerii sunt mai implicaţi şi preocupaţi de aspecte precum bunăstare, pace, cooperare internaţională şi mediu.
 
„După cum putem vedea astăzi, tinerii sunt din ce în ce mai implicaţi şi angajaţi în viitorul societăţilor. Ei se preocupă de aspecte precum pacea, cooperarea internaţională, bunăstarea şi mediul. Îşi doresc să fie ascultaţi şi să îşi facă auzită vocea mai bine. În contextul Anului european al tineretului, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le face auzită vocea. Mă bucur să anunţ că am lansat un nou instrument online, platforma „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale), care le permite tinerilor să îşi înregistreze părerile şi ideile despre viitorul proiectului european”, a explicat Mariya Gabriel.
 
Sondajul Eurobarometru Flash despre tineret
 
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat convingerea tinerilor că menţinerea păcii, consolidarea securităţii internaţionale şi promovarea cooperării internaţionale reprezintă primul obiectiv al UE (37%). Următoarele aşteptări ale lor sunt ca UE să sporească oportunităţile de angajare pentru tineri (33%), să combată sărăcia şi inegalităţile economice şi sociale (32%), precum şi să promoveze politici ecologice şi să combată schimbările climatice (31%).
 
Tinerii consideră ca domenii de interes pentru Anul european al tineretului sănătatea mintală şi fizică şi bunăstarea (34%), protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice (34 %), precum şi educaţia şi formarea, inclusiv libera circulaţie a cursanţilor (33%).
 
În pofida pandemiei, sondajul arată o creştere a mobilităţii transnaţionale a tinerilor în comparaţie cu 2019, reflectând dorinţa puternică de recreare a legăturilor între tineri peste graniţe. Aproximativ patru din zece tineri (39%) au participat la o activitate profesională, de voluntariat, de învăţare sau sportivă într-o altă ţară a UE, comparativ cu puţin peste trei din zece (31%) în 2019. Lipsa mijloacelor financiare rămâne un motiv esenţial pentru neparticiparea la proiectele de mobilitate, deşi obstacolul financiar este în scădere (36% faţă de 42% în 2019).
 
În cele din urmă, rezultatele Eurobarometrului confirmă că programul Erasmus +, care în 2022 aniversează 35 de ani de la înfiinţare, este cunoscut de mai mult de jumătate dintre respondenţii tineri, deşi persistă unele diferenţe între statele membre: proporţia tinerilor care cunosc Erasmus + este cea mai mare în Grecia (72%) şi Cipru (70%) şi cea mai mică în Suedia (26%).
 
Comisia Europeană a lansat şi un nou instrument online, care va fi un element central al Anului european al tineretului. Pe platforma „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale), europenii îşi pot înregistra opiniile şi ideile pentru viitorul proiectului european. Ei pot aborda orice aspect care li se pare important, de la ocuparea forţei de muncă, incluziune, pace şi securitate la schimbările climatice, educaţie, sănătate mintală etc. Platforma „Voice your Vision” (Dă glas ideilor tale) se apropie de dezideratul Anului European al Tineretului de a oferi tinerilor mijloacele necesare pentru a contribui la dezbaterea publică şi la procesul decizional.
 
Sondajul Eurobarometru Flash 502 „Tineretul şi democraţia în Anul european al tineretului” a fost realizat între 22 februarie şi 4 martie 2022, vizând un eşantion reprezentativ de 26 178 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani din cele 27 de state membre, fiind comandat de Comisie. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.