Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, transpunerea Directivei (UE) 2022/431 prin modificarea şi completarea hotărârii Guvernului 1093/2006 şi a hotărârii Guvernului 1218/2006, în vederea alinierii prevederilor naţionale la cele ale Uniunii Europene. Noile prevederi extind domeniul de aplicare şi pentru substanţe toxice pentru reproducere, stabilesc valori-limită, reglementează instruirea lucrătorilor din unităţile de asistenţă medicală care sunt expuşi la agenţi cancerigeni sau mutageni ori la substanţe toxice pentru reproducere, în special atunci când sunt utilizate noi medicamente care conţin substanţe chimice periculoase. Normele mai stabilesc perioada de păstrare a listelor lucrătorilor expuşi şi a dosarelor medicale în ceea ce priveşte substanţele toxice pentru reproducere, precum şi măsuri de supraveghere a stării de sănătate a lucrătorilor, de exemplu a celor expuşi la plumb şi compuşii săi ionici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajatorul trebuie să informeze lucrătorii cu privire la instalaţiile şi la recipientele auxiliare care conţin agenţi cancerigeni sau mutageni ori substanţe toxice pentru reproducere, să asigure etichetarea clară şi lizibilă a tuturor recipientelor, ambalajelor şi instalaţiilor care conţin agenţi cancerigeni sau mutageni ori substanţe toxice pentru reproducere şi să afişeze semne de avertizare în mod cât mai vizibil, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Actul normativ prin care este asigurată transpunerea integrală a Directivei (UE) 2022/431 prevede şi faptul că toate cazurile de cancer, efectele negative asupra funcţiei sexuale şi a fertilităţii ce afectează lucrătorii adulţi, bărbaţi şi femei, sau efectele toxicităţii evolutive asupra descendenţilor, identificate ca rezultat al expunerii în muncă la un agent cancerigen sau mutagen ori la o substanţă toxică pentru reproducere, trebuie raportate direcţiei judeţene de sănătate publică sau a municipiului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.