Puţinele resurse din sănătate duc la raţionalizare, linii directoare, liste, prioritizări, niciuna în scop medical, toate având doar un scop economic, a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, în deschiderea Adunării generale extraordinare a CMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Puţinătatea resurselor face să se introducă raţionalizări, linii directoare, liste, prioritizări.... niciuna dintre acestea în scop medical, toate doar în scop economic. Nu medicii sunt vinovaţi de mulţimea mijloacelor terapeutice şi de preţul acestora. Nu medicii au îmbătrânit şi îmbolnăvit populaţia. Nu noi inducem costurile în sănătate. Nu există o proporţionalitate în atribuţiile CNAS şi ale CMR. Totuşi, suntem parteneri contractuali! CNAS deţine poziţie de hegemonie asupra prestatorilor de servicii, în principal prin modul de finanţare", a spus Borcean.

Singura speranţă este aceea că, cel puţin la nivel naţional, conducerea CNAS este cooperantă, în limitele constrângerilor legale şi bugetare, a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

"Legiuitorul a considerat necesar să introducă în sistem cataloage, pachete de servicii, în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, le-a implementat, controlează punctual respectarea lor şi decontează exclusiv în funcţie de acestea. Ministerul Sănătăţii şi CNAS emit linii directoare cu privire la conţinutul îngrijirii sănătăţii, obligatorii de drept pentru toţi cei implicaţi. Astfel, relaţia tradiţională în îngrijirea pacienţilor aproape că s-a transformat în opusul a ceea ce a fost. Cine mai defineşte astăzi misiunea de tratament a medicului? Legiuitorul, prin catalog şi pachete de servicii? Partenerul contractual, prin finanţarea limitată? Asiguratul, prin alegerea sa? Ultimul, medicul, în virtutea prerogativelor sale profesionale?", a mai spus Borcean. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.