Edilul Sectorului 1 Clotilde Armand a acuzat că reabilitarea termică şi consolidarea blocurilor este blocată de mai multe luni de majoritatea din Consiliul Local Sector 1. În toamna anului 2023, Primăria Sectorului 1 a elaborat Programul local multianual „Consolidare şi reabilitare termică în scopul reducerii riscului seismic al clădirilor şi creşterii performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti”, mai spune ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Acest program ar fi permis administraţiei locale a Sectorului 1 să realizeze rapid expertizele tehnice pentru toate blocurile din această zonă administrativă, inclusiv cele construite în perioada interbelică, şi să facă lucrări de consolidare şi de reabilitare termică, mai arată comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 1.
 
Astfel, proiectul a fost blocat constant de coaliţia majoritară din  Consiliul Local Sector 1 în ultimele patru şedinţe: 4 decembrie 2023, 28 decembrie 2023, 29 ianuarie 2024 şi 12 februarie 2024.
 
„În acest moment, în Sectorul 1 nu există în vigoare un program multianual, iar din acest motiv este de neînţeles atitudinea consilierilor locali PSD-PNL care este contrară intereselor comunităţii locale. În Sectorul 1 sunt cele mai multe blocuri de locuinţe vechi, încadrate într-o clasă de risc seismic care necesită lucrări urgente de consolidare”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, potrivit sursei citate.
 
În plus, Programul local multianual ar permite expertizarea şi consolidarea blocurilor care au fost reabilitate termic după anul 2009. Un astfel de bloc este situat pe Bulevardul Bucureştii Noi, are crăpături în pereţi şi necesită lucrări urgente de consolidare.
 
„Cunoaştem exact situaţia de la acest imobil şi vrem să intervenim urgent. A fost un bloc reabilitat termic în anii 2012-2013, de administraţia condusă de Andrei Chiliman, dar lucrările au fost făcute aici de mântuială. S-au folosit materiale de construcţie ieftine şi nu s-au respectat standardele de calitate. Explicaţia este simplă, şi ne-a comunicat-o DNA: pentru aceste contracte publice de reabilitare termică, angajaţii fostelor administraţii locale au primit şpăgi. În schimbul comisioanelor, s-a făcut rabat de la calitate. În mod cinic, membrii PNL Sector 1, la braţ cu Andrei Chiliman, mimează electoral acum  preocuparea faţă de imobilele aflate în risc seismic”, a mai precizat Armand, conform sursei menţionate.
 
Administraţia locală a Sectorului 1 are pregătit un prim lot de 100 de blocuri la care s-ar putea interveni de urgenţă dacă ar fi aprobat un program multianual, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Primarul Clotilde Armand face un apel la consilierii PNL şi PSD să voteze rapid acest proiect:
 
„Ştiţi care este asemănarea între vechiul USL şi noua stângă comasată PSD-PNL? Comisioanele din contractele publice şi foamea de bani! Năravurile vechi dispar greu. Dacă într-adevăr le pasă de nevoile comunităţii locale, trebuie să facă un lucru simplu. Să voteze rapid Programul local multianual ca să putem interveni de urgenţă în toate blocurile cu probleme. Avem deja pregătit un prim lot de 100 de imobile! Fără un astfel de proiect adoptat nu putem realiza lucrări de consolidare şi reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1, a mai afirmat primarul Sectorului 1.
      
Organizaţia PNL Sector 1 transmite, joi, că primarul Clotilde Armand refuză să avizeze proiecte extrem de importante precum expertizarea unui bloc cu 51 de apartamente aflat într-o stare de degradare care periclitează zilnic vieţile celor care locuiesc în el şi în schimb, solicită şedinţă de urgenţă de Consiliu Local pentru a rectifica bugetul, tăind bani de la şcoli şi spitale.
 
De asemenea, preşedintele PSD Sector 1 Florin Manole a afirmat, joi, că primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a prevăzut în buget reduceri de cheltuieli de la şcoli şi spitale, pentru a aloca mai mulţi bani pentru „panseluţe”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.