Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a găsit, în urma unui control la firma care prepară mâncarea pentru persoanele carantinate într-un hotel din Mamaia, mai multe nereguli, printre care alimente expirate, produse ţinute în condiţii improprii, alimente cărora le-a fost schimbată starea termică, mobilier cu rugină şi mucegai în blocul alimentar, ustensile şi vase neprofesionale şi deteriorate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CJPC Constanţa a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că a făcut un control la agentul economic S.C. Black Wave Center SRL, în urma unor informaţii apărute cu privire la serviciile de alimentaţie publică prestate pentru persoanele aflate în carantină, la Hotelul Flora din Mamaia.
 
Astfel, comisarii CJPC au găsit în urma acţiunii de control produse ca mozzarella, bacon afumat, şuncă ţărănească, cotlet de porc, file butterfish, carne de porc tocată, mici, muşchi vită, cu data limită de consum depăşită, materii prime, printre care cotlet de porc, peşte şi file de peşte, carne de porc tocată, carne de pui, burgeri, perişoare fierte, cremvurşti fierţi, resturi de ceafă preparată, cărora le-a fost schimbată starea termică, din produs refrigerat şi din produs fiert în produs congelat. 
 
Echipele de control au mai descoperit produse alimentare ṣi preparate culinare (cartofi prăjiţi, pulpă de pui gătită, caşcaval pane, carne de pui feliată şi condimentată, ciuperci feliate, carne de porc feliată, supă, preparate din carne feliate şi ambalate în punguţă transparentă, orez prefiert) fără informaţii privind încadrarea în termenul de valabilitate/data limită de consum, de asemenea nu exista o evidenţă privind trasabilitatea produselor.
 
Totodată, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că zona de asamblare/finalizare a pachetelor alimentare era improvizată, fără condiţii care să permită păstrarea mesei calde la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius, preparatele alimentare fiind ţinute în vase de inox, pe un cărucior mobil, iar depozitarea era necorespunzătoare, pe pavimentul neigenizat fiind aşezate navetele cu pâine proaspătă, neambalată, precum ṣi navetele cu fructe. 
 
Comisarii au văzut în blocul alimentar mobilier care prezenta urme de rugină şi de mucegai, folosindu-se vase şi ustensile neprofesionale (din lemn ṣi plastic nealimentar), unele dintre acestea fiind deteriorate, iar preparatele culinare pregătite pentru livrare nu aveau temperatura corespunzătoare, fiind abia călduţe.
 
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a mai spus că nu există zone de procesare delimitate, prevăzute cu chiuvetă, banc de lucru din inox şi spaţii frigorifice de depozitare, pentru peşte, pentru legume ṣi pentru carne, că nu era respectată destinaţia agregatelor frigorifice, astfel încât, în congelatorul de legume era depozitată carne, în frigiderul de lactate erau depozitate preparate din carne, iar în alt agregat frigorific s-a constatat că se depozitau împreună ouă, legume şi carne şi că lipsea verificarea metrologică la unul din cele două cântare existente în unitate, iar în urma cântăririi aleatorii a porţiilor de mâncare s-a constat ṣi nerespectarea gramajului declarat.
 
De asemenea, preparatele culinare nu sunt transportate în condiţii corespunzătoare, care să asigure păstrarea unei temperaturi conforme fiecărui tip de preparat alimentar, până la servirea către consumatorul final, aceste preparate fiind transportate în navete din plastic.
 
Pentru abaterile de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor constatate, au fost aplicate trei amenzi în valoare de 13.000 de lei, dispunându-se ṣi măsura opririi definitive de la comercializare pentru o cantitate de 27 de kilograme de materii prime şi preparate culinare.
 
Totodată, CJPC a mai solicitat remedierea deficienţelor constatate şi achiziţionarea echipamente termoizolante, în vederea transportării preparatelor culinare către consumatori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.