Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că evoluţia staţiunii Mamaia de după 1900 a fost una "după ureche", precizând că unii care au condus oraşul au crezut că "au talent" în dezvoltarea acesteia, "dar nu a fost nimic ştiinţific".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Chiţac a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia, că pe vremea comunismului dezvoltarea staţiunii a fost una controlată.
 
"Pe vremea comunismului, graţie unor arhitecţi celebri, s-a remodelat toată staţiunea, iar oamenii au fost educaţi organizat şi disciplinat, a existat un concept de business în staţiunea Mamaia pe vremea aceea pentru că staţiunea era frecventată de turişti, erau nemţi, erau francezi, de scandinavi nu mai vorbesc. Această fază de dezvoltare a fost una controlată, educată. A fost pro-business fără a crede că fac apologia unei vremi revolute. Asta e o realitate”, a afirmat Chiţac.
 
El a menţionat că după 1900 evoluţia staţiunii a fost "după ureche". 
 
"Ce s-a întâmplat după 1990 înseamnă evoluţia staţiunii Mamaia după ureche. Fără niciun fel de concept de business, unii au crezut, care au condus oraşul ăsta, că au talent, şi şi-au imaginat diferite PUZ-uri, dar nu a fost nimic ştiinţific. Talentul nu ţine loc de educaţie şi de ştiinţă. Asta este staţiunea Mamaia în momentul de faţă. Ce vrem noi să facem de acum încolo vrem să facem ştiinţific”, a explicat edilul. 
 
El a anunţat că va fi făcut PUZ-ul staţiunii Mamaia şi PUZ-ul plajei din Mamaia. 
 
"Avem în evaluare şi facem PUZ-ul staţiunii Mamaia şi avem în evaluare oferte, va trebui să acordăm contractul şi împreună cu ABADL... Vreau să ştiţi că ministrul Mediului, Tanczos Barna, discută cu mine problema asta, PUZ-ul plajei extinse Mamaia, de la intrarea în Mamaia până aproape de Hanul Piraţilor. Sunt lucrări fundamentale de care va ţine viitorul staţiunii. Odată cu extinderea plajelor avem şi o altă spaţialitate, avem un grad de încărcare, de aglomerare a plajelor mult mai mic, staţiunea este alta în momentul de faţă”, a transmis Chiţac. 
 
El a vorbit şi despre importanţa lărgirii plajelor. 
 
"Anul trecut, pe vremea aceasta, a existat discuţia aprinsă că turiştii nu vin în Mamaia din cauza lăţimii plajelor. Oameni buni, lăţimea plajelor, stoparea eroziunii este cred cel mai important proiect care s-a făcut în Constanţa de la Revoluţie încoace. E un proiect al Ministerului Mediului, nu al Ministerului Turismului, este destinat să stopeze eroziunea accelerată a plajelor pe care o ştiţi. E un proiect pe două generaţii. Eu ştiu că noi trăim azi, mâine, am vrea ca lucrurile bune, nisipul aşa de fin cum îl ştiam noi să îl regăsim tot acum, însă, e un proiect pe cel puţin două generaţii”, a declarat Chiţac. 
 
El a precizat că pe măsură ce trece timpul creşterea adâncimii mării în zona Mamaia va fi mult mai lină. 
 
"Din datele pe care le am de la ABADL deja în unele zone eroziunea a fost accentuată din momentul înnisipării până acum, 40 de metri, sistemul ăsta e un sistem fizic, mare-nisip-plajă care lucrează în timp. Pe măsură ce trece timpul creşterea adâncimii va fi mult mai lină pentru că e un sistem care lucrează în permanenţă. Sectoarele astea fiind închiriate, operatorii care au contractele sau care le vor lua în urma licitaţiilor trebuie ca împreună cu Apele Române să facă de aşa manieră încât ele să devină o atracţie şi pentru turişti”, a mai afirmat primarul Constanţei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.