Câteva zeci de persoane s-au adunat, marţi seară, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de proiectele Executivului vizând graţierea şi modificarea codurilor penale. Demonstranţii au pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe Justiţie", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" şi scandează: "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie". Manifestaţia are loc chiar în timpul şedinţei de Guvern, pe ordinea de zi figurând proiectul de buget pe 2017. Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru miercuri dimineaţă, tot în Piaţa Victoriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câteva zeci de persoane protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, purtând pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe Justiţie", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" şi scandează: "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie".

Iniţial, protestatarii s-au strâns chiar în faţa Guvernului, însă au fost direcţionaţi de jandarmi în scuarul din Piaţa Victoriei. Accesul pe trotuarul din faţa sediului Executivului este restricţionat.

Protestul are loc în timpul şedinţei de Guvern în care este discutat proiectul de Buget pe 2017.

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu figurează pe ordinea de zi, existând infomaţii că acestea ar urma să fie discutate de Cabinetul Grindeanu într-o şedinţă care ar putea avea loc joi.

Un nou protest faţă de proiectele Executivului vizând justiţia este anunţat, pe Facebook, pentru miercuri, în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, iar altă manifestaţie ar urma să aibă loc duminică, în Piaţa Universităţii.

"1 Februarie e ziua decisivă: ordonanţa pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, a.k.a. Ordonanţa Dragnea, intră în şedinţa de guvern. Vino mâine (miercuri, n.r.) la Piaţa Victoriei, începând cu ora 9 dimineaţa, să le arătăm că nu pot face tot ce vor, discreţionar. Că aceasta este şi ţara noastră. Îi putem lăsa să câştige sau le putem ţine piept. Sute de mii de români ne-au arătat clar, în ultimele două săptămâni, că avem o şansă. România e şi a noastră şi, dacă o vrem democratică, pentru noi şi copiii noştri, trebuie să luptăm pentru ea!”, se arată pe pagina evenimentului.

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Organizatorii menţionează că, cei care nu pot ajunge la protestul programat dimineaţă, sunt aşteptaţi de la ora 18.00, tot în Piaţa Victoriei.

Un alt protest a mai fost anunţat pentru duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Universităţii.

Peste 45.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti şi alte zeci de mii în mai multe oraşe din ţară faţă de cele două proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestaţii din România de după 1990. A fost al doilea weekend consecutiv când mii de oameni au protestat faţă de cele două proiecte, în urma unor apeluri pe Facebook.

Luni, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că inclusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.

Hotnews a scris, marţi, citând surse politice, că modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală se vor face prin ordonanţă de urgenţă, care va fi cel mai probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Potrivit surselor citate, a fost eliminată condiţia plângerii prealabile a instituţiei pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracţiune şi a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit iniţal la 200.000 de lei. Pe de altă parte, măsura graţierii ar urma să fie propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.