Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe 2017 a fost aprobat, miercuri, în şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), primarul Capitalei, Gabriela Firea, precizând că priorităţile sunt sănătatea, educaţia şi infrastructura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Priorităţile sunt cele pe care le-am exprimat şi la dezbaterile anterioare şi anume sănătate, educaţie şi proiecte de investiţii, proiecte de infrastructură. Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune, cu analiză judicioasă, cu multă chibzuinţă în ceea ce priveşte nevoile bucureştenilor”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a precizat că, în domeniul sănătăţii, au fost alocaţi 83 de milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea municipalităţii, pentru modernizări, pentru achiziţia de echipamente şi pentru reparaţii, dar s-a inclus şi suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea Spitalului Metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi, aproximativ trei milioane de euro.

"Avem nevoie de acest nou spital metropolitan, pentru că la cele 19 spitale ale municipalităţii sunt secţii foarte aglomerate”, a subliniat Firea.

Primarul a amintit de investiţiile pentru 16 grădiniţe, 10 after school, 15 extinderi de şcoli, o sală de sport în incinta Şcolii Centrale, şase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi agrement, un acvariu public cu centru de cercetare şi şase cămine de bătrâni.

De asemenea, primarul a mai spus că au fost alocaţi 80 de milioane de euro pentru proiecte care sunt în derulare şi care vor fi finalizate în cursul acestui an sau anul viitor, amintind de modernizarea infrastructurii Piaţa Sudului, reabilitarea sistemului rutier şi linii de tramvai Şoseaua Iancului, penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - A1, străpungere Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal.

Legat de parcări, Firea a precizat că pentru acestea a fost alocată suma de 11 milioane de euro.

"În ceea ce priveşte parcările, considerăm că este o necesitate, o urgenţă pentru Capitală, de aceea am alocat o sumă de 11 milioane de euro şi vorbim de un proiect care este deja prins în proiectul de buget, parcarea de tip park & ride Cora Pantelimon, parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Uranus, Calea Rahovei”, a spus edilul.

În ceea ce priveşte pistele de biciclişti, este alocată o sumă de 73 de milioane de euro, Firea precizând că proiectul este eligibil şi pentru obţinerea unor fonduri europene.

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, o primă sumă pentru anul 2017 este de şase milioane de euro, iar pentru eco-igienizarea oraşului - şapte milioane de euro, sumă care va acoperi programul unitar de deratizare şi dezinsecţie şi tratamentele fito-sanitare.

De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei suma alocată este de 27 de milioane de euro, pentru 11 dintre ele.

"Vă garantez că acestea vor fi o mândrie pentru Bucureşti şi deja am început curăţenia şi amenajarea acestor parcuri, dar fac un apel către sectoare ca şi parcurile administrate de primăriile de sector să se ridice la înălţimea cerinţelor cetăţenilor, să nu mai fie mizerie, copaci necurăţaţi şi nevăruiţi”, le-a transmis Firea primarilor de secor.

Primăria Capitalei are un buget local de 5,02 miliarde lei (1,1 miliarde euro) în 2017, din care 1,5 miliarde lei (30 la sută) pentru învăţământ, sănătate, cultură şi religie şi 1,11 miliarde lei (22 la sută) pentru investiţii, arată proiectul de buget al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

Cele mai mari investiţii finanţate de la bugetul Capitalei în acest an sunt pasajele de la Piaţa Sudului şi Ciurel.

Din buget, pentru cheltuieli social-culturale este alocată o sumă de 1,5 miliarde lei, din care 877,3 milioane lei pentru cultură, recreere şi religie, 119 milioane lei pentru învăţământ, 435,3 milioane lei pentru sănătate şi 73,8 milioane lei pentru asistenţă socială.

Bugetul pentru servicii şi dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape este de 776,6 milioane lei, din care 506,5 milioane lei pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică şi 270,1 milioane lei pentru protecţia mediului.

Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane lei pentru ordine publică şi siguranţă naţională, categorie din care este finanţată mai ales poliţia locală.

Partea de acţiuni economice este de 1,89 miliarde lei, din care sunt subvenţionate serviciile de transport public sau încălzirea centralizată. O sumă de 1,28 miliarde de lei este alocată pentru transporturi, iar 602,2 milioane lei pentru combustibili şi energie.

Pe mari categorii, bugetul Capitalei pe 2017 prevede 182,15 milioane lei pentru salariile anagajaţilor, 591 milioane lei pentru bunuri şi servicii, 118,4 milioane lei pentru dobânzi la împrumuturile contractate de Primărie şi 1,03 miliarde lei pentru subvenţii.

O sumă de 1,11 miliarde lei este alocată pentru investiţii (cheltuieli de capital).

Din sumele prevăzute pentru investiţii în 2017, 416,2 milioane lei sunt alocate pentru categoria transporturi, din care 31,5 milioane lei pentru transportul în comun.

Pentru străzile Capitalei - la şantierele deja începute - sunt alocate 256,2 milioane lei, din care pentru penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - A1 (şantierul de la Ciurel) este alocată suma de 90 milioane lei (din 1,87 miliarde lei valoare rămasă de executat), pentru reabilitatea Şoselei Panteliomon - 70 milioane lei (din 173,4 milioane lei rămas de executat), pentru străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - 24,5 milioane lei (din 205,7 milioane lei rămas de executat), pentru reabilitarea Bulevardului Liviu Rebreanu - 13,87 milioane lei, pentru supralărgirea Străzii Fabrica de Glucoză - 15 milioane lei, pentru reabilitatea Şoselei Iancului - 11,9 milioane lei, pentru modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei - 8 milioane lei - şi pentru reabilitarea Bulevardului Aerogării - 7 milioane lei.

Sume mai mici sunt alocate pentru Prelungirea Ghencea - Domneşti (5 milioane lei) sau pentru piste de biciclişti (3,5 milioane lei).

Pentru obiective de investiţii noi la străzi, Primăria Capitalei propune un buget de doar 18,6 milioane lei.

Pentru pasajul subteran de la Piaţa Sudului, care ar urma să fie finalizat în următoarele luni, Primăria alocă în acest an 102,5 milioane lei, sumă considerată neeligibilă de către Comisia Europeană.

Pentru RATB, Primăria Capitală alocă 14 milioane lei pentru cumpărarea de tramvaie în acest an, 2,4 milioane lei pentru troleibuze şi 15,2 milioane lei pentru autobuze noi.

Pentru sistemul de enegie termică al Capitalei, Primăria Capitalei propune pentru 2017 un buget de investiţii de 5,87 milioane lei.

Totodată, pentru protecţia mediului, Primăria propune investiţii de 183,4 milioane lei din bugetul local în 2017, în special în lucrări la sistemul de colectare a deşeurilor şi îm cel de alimentare cu apă şi de canalizare.

Pentru cultură, recreere şi religie sunt propuse investiţii de 112 milioane lei în 2017, din care cea mai mare sumă, de 33,5 milioane lei, pentru patinoarul Flamaropol.

Pentru învăţământ sunt propuse investiţii totale de 33,1 milioane lei în 2017, iar pentru sănătate - 4,09 milioane lei.

PSD a propus un amendament, care prevedea modificări ale mai multor capitole din proiectului de buget, amendament care a fost aprobat de consilierii generali. În acelaşi timp, amendamentele propuse de celelalte formaţiuni au fost respinse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.