Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, că are serioase îndoieli asupra întregii echipe manageriale de la Spitalul "Sfântul Pantelimon”, unde într-o perioadă scurtă au fost trei scandaluri, astfel că, după demiterea managerului Gheorghe Popescu, toată echipa de conducere trebuie să plece, pentru că au fost găsite mai multe probleme. Bodog a reafirmat că marţi va decide noul manager de la Spitalul "Sfântul Pantelimon” din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După ce plec de aici, voi hotărî cine este persoana va conduce Spitalul Pantelimon, va fi o persoană din afara spitalului. Toată echipa managerială de acolo trebuie să plece, pentru că comisia care a fost acolo a  identificat probleme de management, probleme de proceduri şi aşteptam demisia lor, nu să îi demit eu”, a spus ministrul Florian Bodog, după ce a participat la o dezbatere privind politicile pentru tineret.

Ministrul Sănătăţii a spus că noul manager de la Spitalul "Sfântul Pantelimon” va avea ca sarcină să îşi găsească o echipă care doreşte să-şi pună în valoare abilităţile, în aşa fel încât toate procedurile să fie respectate.

"Eu cred că este prea mult în această perioadă scurtă. De când sunt eu ministru, avem al treilea scandal la Spitalul Pantelimon şi eu am început să am serioase îndoieli asupra întregii echipe de acolo”, a adăugat ministrul.

Despre numirea unui nou director la Institutul Cantacuzino, după ce Alexandru Vladimirescu şi-a dat demisia, ministrul Sănătăţii a spus că ar fi vrut să numească un manager adus de la Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că voia ca cel care va conduce institutul să ştie să facă autorizare.

"Institutul Cantacuzino şi-a pierdut toate autorizările şi am dorit să pun acolo o persoană tehnică, însă datorită unei prevederi din Legea cercetării, persoana care va fi numită la Cantacuzino trebuie, obligatoriu, să fie cercetător gradul II. Nu am în momentul de faţă o decizie, însă, aşa cum am promis, în această săptămână voi lua şi această decizie”, a mai spus Bodog.

Ministrul a precizat că Institutul Cantacuzino urmează să intre, printr-o hotărâre de Guvern, în organigrama ministerului Sănătăţii.

"Institutul este, în momentul de faţă, prin lege, trecut la Ministerul Sănătăţii şi voi căuta cea mai bună soluţie şi voi discuta cu toţi cercetătorii care sunt disponibili şi care doresc să meargă acolo, în aşa fel încât să mă asigur că voi alege cea mai potrivită persoană, care este motivată la fel de mult ca şi mine să pornească producţia de vaccinuri la Cantacuzino”, a adăugat ministrul.

Florian Bodog a mai spus că încrederea românilor în vaccinuri a scăzut şi datorită unor "pseudo-oameni de ştiinţă care fac tot felul de declaraţii”.

"Ştim că românii aveau încredere în produsele româneşti şi eu cred că ar fi un semnal foarte bun, şi nu numai din punct de vedere strategic, al recâştigării încrederii, ci şi din punct de vedere al siguranţei noastre. Eu consider că dacă am putea produce vaccin în România şi dacă aceste vaccinuri ar fi disponibile la producătorul român, toate aceste situaţii pe care le avem în acest moment cu vaccinurile ar putea fi evitate”, a afirmat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că problema vaccinurilor nu este numai în România, ci este o problemă în Europa.

„Fiind ţară europeană, dacă respectăm toate standardele şi dacă pornim pe principii sănătoase în momentul în care relansăm producţia de vaccinuri în România, sunt convins că vom putea să livrăm vaccinuri în toate ţările UE care au nevoie şi, de ce nu, şi în alte ţări. Cred că cel mai important lucru este să începem producţia de vaccin, care nu se face peste noapte, dar aceasta să ne asigure necesarul nostru naţional”, a spus Bodog.

Ministrul Sănătăţii a declarat, în interviul acordat agenţiei News.ro, că va lua în scurt timp decizia de numire a noului manger al Institutului Cantacuzino, după ce fostul director a demisionat şi că speră că găsească pentru acest post "un cercetător care să aibă calităţi de manager". Bodog a spus că noul director ar trebuie să se priceapă şi la autorizare, pentru că trebuie repornită producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino, care ar putea să crească acceptarea vaccinării, întrucât românii au încredere în produsele Institutului.

“Eu caut acolo un cercetător cu calităţi de manager. Am delegat dreptul de semnătură pentru a nu le fi blocate conturile, pentru că nici măcar atâta lucru nu m-au anunţat, că sunt în pericol de a le fi blocate conturile. De aceea cred că trebuie să aduc pe cineva din afară, care să nu fie influenţat din partea nimănui şi care să îşi dorească să facă ordine. Eu am fost informat de Direcţia buget prin Trezorerie că le vor fi blocate conturile, deci nu înţeleg această atitudine şi de aceea l-am delegat pe singurul director care este pe poziţie, directorul tehnic Ţobor, care a fost şi în Minister. Sper ca săptămâna viitoare să găsesc o variantă pentru Institutul Cantacuzino. Iau în calcul orice opţiune. Doresc să pornesc Institutul Cantacuzino, nu pentru că am eu o ambiţie personală, ci pentru că românii au încredere în produsele de la Cantacuzino, românii cunosc produse le de la Cantacuzino şi cred că impactul acceptanţei de vaccinare va fi foarte mare. Nu forţăm lucrurile pentru că trebuie să obţinăm toate aprobările, linia de vaccin nu este completă, va necesita investiţii. Dar, din păcate, resursa umană de la Cantacuzino a cam plecat. Avem nevoie de cercetători. Voi colabora cu domnul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila». Am solicitat studenţi de la UMF care să mă ajute la dosarele de preţuri. Deci, mă mişc, nu stau, nu sunt un tip care să stea la cădură în birou, cum s-a spus la un moment dat, sunt un tip extrem de mobil”, a spus Bodog, în interviul pentru News.ro

Despre noul manager de la Spitalul "Sfântul Pantelimon”, Florian Bodog a spus că va fi numit marţi, precizând că pentru acest post are două opţiuni, de medici din afara spitalului. Bodog a afirmat că la Spitalul “Sfântul Pantelimon” mai trebuie schimbaţi directorul medical şi directorul de îngrijiri.

“Am două opţiuni, dar decizia mea va fi anunţată marţi. Sunt medici amândoi, din afara spitalului. Cred că, acolo, toată conducerea trebuie să plece, din punctul meu de vedere. Adică manager, director medical, director de îngrijiri. Problemele de management care mi-au fost semnalate acolo sunt probleme legate strict de proceduri, probleme legate de faptul că persoana care a administrat perfuzia avea în fişa postului atribuţii de transfuzie de sânge, însă nu avea pregătire în acest domeniu, lipseau cartelele de evaluare la patul bolnavului. Sunt probleme care nu se datorează neapărat managerului, directorului medical sau directorului de îngrijiri, ci managementului. Este al treilea scandal de acolo. Eu, de fapt, i-am oprit prelungirea (interimatului, n.r.) managerului, nu era cu contract. Nu este problema mea să stabilesc responsabilităţile. Au fost trei scandaluri, unul după celălat. Consider că trebuie să vină cineva din afară, pe care îl voi sprijini. Îl numesc pe manager, iar el îşi alege echipa. Le-am spus că au mână liberă să-şi formeze echipa. Eu m-aş fi aşteptat ca, după trei evenimente, echipa să-şi fi dat demisia de la sine. Dar nu este nicio problemă. Îmi doresc ca noua echipă care vine la Pantelimon, ca noua echipă care vine la Cantacuzino să mişte lucrurile. Doresc ca la Pantelimon pacienţii să aibă parte de îngrijiri, doresc să se oprească scandalurile”, a mai spus ministrul, în interviul pentru News.ro.

Managerul Spitalului "Sfântul Pantelimon” din Capitală, Gheorghe Popescu, a fost demis, în 25 aprilie, după ce au fost găsite mai multe probleme, inclusiv manageriale, la controlul făcut în unitatea sanitară, în urma decesului unui pacient căruia o asistentă medicală i-a făcut o făcut o transfuzie greşită.

Ministerul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, tot în 25 aprilie, că directorul Institutului Cantacuzino, Alexandru Vladimirescu, şi-a dat demisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.