Asociaţiile civice care militează pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să solicite în şedinţa CSAT declararea autostrăzii drept obiectiv de interes strategic naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţiile ”Moldova vrea Autostradă”, ”Împreună pentru A8” şi ”Pro Infrastructură” au trimis o scrisoare preşedintelui României Klaus Iohannis în care îi solicită ca în cadrul şedinţei CSAT să se discute posibilitatea ca autostrada Iaşi-Târgu Mureş să fie declarată obiectiv de interes strategic naţional.

Totodată, cele trei asociaţii îi cer preşedintelui să solicite, în aceeaşi şedinţă CSAT, includerea în bugetul pe 2019 a sumelor necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate, dar şi să fie clarificată situaţia tronsonului Iaşi-Târgu Neamţ, pe care Guvernul vrea să-l realizeze prin parteneriat public-privat.

”Suma necesară realizării şi implicit finalizării acestor studii va trebui să reprezinte doi la sută din valoarea estimată a întregului proiect – 5.108.346.000 euro fără TVA, conform standardelor de cost stabilite de către Ministerul Transporturilor, adică 102 milioane euro fără TVA. În acest moment CNAIR a solicitat o sumă de 30 milioane de lei, aproximativ şase milioane de euro. Suma o considerăm insuficientă pentru finalizarea acestei etape, în condiţii de timp rezonabil (doi ani de zile de la data demarării ordinului de începere a lucrării), în aşa fel încât pentru această investiţie să se poată accesa fonduri europene, în noul exerciţiu financiar european 2021 - 2027”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de către reprezentanţii celor trei asociaţii civice.

Semnatarii scrisorii susţin, totodată, că fără o bugetare corectă, studiul de fezabilitate pentru autostradă va fi incomplet şi nu va reprezenta o analiză tehnică serioasă, care să asigure continuarea investiţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.