Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită primarului Decebal Făgădău şi Consiliului Local creşterea finanţării Educaţiei, cerând să se asigure paza unităţilor de învăţământ, dar şi creşterea fondului pentru burse, de la 8 milioane de lei anual, la aproape 15 milioane de lei anual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Elevilor Constanţa a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că a solicitat Consiliului Local şi primarului Decebal Făgădău, creşterea finanţării Educaţiei, în contextul discuţiilor privind adoptarea bugetului local pe anul 2018.

De asemenea, AEC solicită ca autorităţile locale să asigure paza unităţilor de învăţământ.

“În ultimul timp, în spaţiul public cazurile de violenţă în mediul şcolar au fost tot mai prezente, culminând cu regretabilul incident de la Şcoala gimnazială nr. 28, unde trei persoane din exterior au intrat în unitatea de învăţământ şi au agresat cu brutalitate un elev. Cauza principală a acestor incidente este refuzul constant al autorităţilor locale de a asigura paza unităţilor de învăţământ”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată precizează că astfel sunt încălcate prevederile Legii siguranţei în şcoli nr. 35/2007, care la articolul 4 obligă Consiliul Local să aloce bani în vederea creşterii siguranţei acestora şi ale Legii nr. 333/2003, care obligă autorităţile locale să asigure paza instituţiilor subordonate, deci inclusiv a unităţilor şcolare.

“AEC solicită public primarului Constanţei şi consilierilor locali să prevadă credite bugetare în acest sens, astfel încât elevilor municipiului Constanţa să nu le mai fie pusă în pericol integritatea fizică atunci când sunt prezenţi la cursuri”, se mai arată în comunicat.

Totodată, reprezentanţii elevilor constănţeni solicită autorităţilor locale creşterea fondului de burse prevăzut pentru anul 2018, de la 8 milioane de lei, cât a fost anul trecut, la 14,5 milioane de lei.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor, Constantin Alexandru Manda, îşi doreşte ca aleşii locali să dea dovadă că le pasă de Educaţie.

“Speram ca aleşii locali să dea dovadă că le pasă de educaţie şi beneficiarii principali ai acesteia. În acest moment, elevii Constanţei au două variante în ceea ce priveşte siguranţa la şcoală - ori vin cu bani de acasă, pentru plata firmelor de pază, fapt ce încalcă principiul gratuităţii învăţământului de stat, consacrat şi garantat de supremaţia articolului 32 din Constituţie, ori acceptă să studieze într-un mediu care le pune în pericol securitatea şi integritatea fizică. Şi acest lucru din cauza refuzului constant al primarului Decebal Făgădău şi a aleşilor locali de a respecta legea şi asigura paza unităţilor de învăţământ”, a spus preşedintele AEC.

El susţine că există fonduri pentru realizarea acestui demers.

“Argumentul principal al primarului Constanţei pentru refuzul asigurării pazei a fost lipsa fondurilor. În condiţiile actuale, ale unui excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei, nu considerăm acest argument decât o teză falsă, lipsită de substanţă, sub paravanul căreia administraţia locală doreşte să se exonereze de obligaţiile ce îi revin”, a mai spus Constantin Alexandru Manda. 

Primăria Constanţa organizează o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget pentru 2018, marţi după-amiază. Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe anul 2018 se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din data de 15 februarie.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.