Aproximativ 2.000 de oameni participă, joi dimineaţă, la manifestările organizate la Alba Iulia de Ziua Naţională, printre cei prezenţi numărându-se preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi vicepremierul Costin Borc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările au început cu depuneri de coroane la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul oraşului, urmate de ceremonii solemne la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii şi de un ceremonial mai amplu în faţa statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe platoul din spatele Sălii Unirii are loc primirea soliilor din cetăţile de scaun, acesta fiind un eveniment simbolic care recreează momentul de primire a soliilor din 1918.

La începutul acestui moment, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi-a exprimat regretul că, în acest an, soliile nu pot fi împreună deoarece primarul din Târgovişte nu ar fi lăsat delegaţia oraşului să vină la Alba Iulia.

”Din păcate anul acesta nu suntem întregi, lipseşte solia din Târgovişte, am înţeles că primarul de acolo are o mare problemă cu Alba Iulia şi nu a dat voie oamenilor de acolo să vină aici”, a spus Hava.

Programul manifestărilor de Ziua Naţională de la Alba Iulia mai cuprinde o sujbă Te Deum, care va fi oficiată în faţa Catedralei Reîntregirii de către un sobor de preoţi în frunte cu de IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, şi o paradă la care vor participa peste 600 de militari şi zeci de mijloace tehnice de luptă din cadrul unor structuri ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

La parada de la Alba Iulia vor participa militari de la Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan” din Bistriţa,  Regimentul 50 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureşianu” din Floreşti/Cluj, Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania” din Şimleu Silvaniei”, Batalionului 317 Cercetare "Vlădeasa” din Someşeni, Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu” din Brad, urmate de Brigada 10 "Dunărea de Jos”, reprezentată de Batalionul 136 Ge "Apulum” din Alba Iulia.

La paradă vor participa, de asemenea, studenţi şi elevi de la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Colegiul Naţional Militar "Mihai Vitezul” din Alba Iulia, Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan din Cluj-Napoca, iar defilarea se va încheia cu pompierii militari de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea” al judeţului Alba, poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean de Politie Alba, angajaţii Serviciului Român de Informaţii Alba şi poliţiştii locali de la Poliţia Locală din Alba Iulia.

Parada militară este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zonă care va fi închisă traficului rutier.

Câteva zeci de bucătari din întreaga ţară vor organiza de 1 Decembrie la Alba Iulia un spectacol gastronomic numit "Marea Unire a bucătarilor”, în cadrul căruia vor găti în aer liber peste două tone de fasole boabe şi cu câteva sute de kilograme de cârnaţi, iar mâncarea, aproximativ 8.000 de porţii, o vor servi apoi gratuit participanţilor la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Mâncarea va fi pregătită, după cum promit organizatorii, în "cel mai mare ceaun din România” şi vor fi folosite doar ingrediente româneşti.

Autorităţile din Alba au pregătit  şi focuri de artificii 3D, care vor încheia manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Miercuri, sute de persoane au asistat, la Alba Iulia, la repetiţia generală a paradei dedicate Zilei Naţionale a României.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale au fost deschise oficial, miercuri, când în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii a fost arborat un steag tricolor imens în cadrul unui ceremonial religios şi militar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.