Aproximativ 150 de angajaţi ELCEN au protestat, miercuri, în faţa Primăriei Capitalei, nemulţumiţi că regia de termoficare din subordinea municipalităţii are restanţe care riscă să blocheze activitatea firmei producătoare de energie termică, al cărei acţionar majoritar este Ministerul Energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O delegaţie formată din trei reprezentanţi ai protestatarilor a fost la discuţii cu secretarul general al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). La finalul discuţiilor de la CGMB, sindicaliştii au fost invitaţi la noi negocieri, la care participă şi unul dintre viceprimari.

În timpul celor aproape două ore de protest, angajaţii ELCEN au afişat mesaje precum: "Vrem soluţii reale, vrem să plătiţi ce aţi consumat”, "ELCEN, din relaţia cu Primăria Bucureşti are de încasat 800 de milioane de euro” şi "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”.

Sindicaliştii reclamă că Primăria Capitalei şi RADET refuză să plătească energia termică livrată de către ELCEN şi astfel s-au acumulat datorii totale de aproximativ 3,6 miliarde de lei. Ei mai spun că, din cauza acestor datorii pe care le are de încasat, producătorul de energie termică are de plătit, la rândul său, datorii către furnizori de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

"Astfel, locurile de muncă ale celor peste 2.000 de salariaţi ELCEN pot fi puse în pericol. Mai mult, angajaţii societăţii sunt, la rândul lor, şi bucureşteni şi sunt preocupaţi de termoficarea Capitalei, nu doar în calitate de angajaţi la compania care asigură apa caldă şi căldura în Bucureşti, ci şi în calitate de locuitori ai municipiului. Totodată, din cauza facturilor neplătite de către RADET, au fost limitate în mod constant sumele alocate pentru reparaţii, investiţii şi modernizări”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicale Termoelectrica.

Ministrul Energiei şi primarul Capitalei au anunţat, luni, în urma unor negocieri la Ministerul Energiei, că nu există un risc de întrerupere a furnizării energiei termice în Bucureşti.

"Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăţilor pentru a asigura necesarul de finanţare către furnizorii de gaze şi către operatorii de transport şi sigur că am abordat şi un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice şi am constatat împreună că există şi alte instituţii, inclusiv de la nivelul Guvernului care ar trebui să exprime un punct de vedere cu privire la această situaţie. Va fi discuţie în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanţare pentru a trece iarna. Cel mai important lucru este să spunem amândoi că nu există, în momentul de faţă, un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic al oraşului", a declarat ministrul Energiei, după negocieri.

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că bucureştenii nu au de ce să se teamă în privinţa livrării apei calde. Ea a precizat că ministrul Energiei garantează ridicarea popririi pe conturile RADET.

"Nu putem să punem în pericol confortul populaţiei. Este vorba despre infrastructura critică naţională şi nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare, şi anume să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN prin faptul că Primăria Capitalei, aşa cum a făcut în cele două luni şi jumătate de când sunt primar, va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET. Iar din conturile RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru, 30 la sută va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile şi reparaţiile curente, 60 la sută va merge către ELCEN, 10 la sută, alte datorii", a spus Firea.

În 8 septembrie, Distrigaz Sud Reţele a pus poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, anunţa compania ELCEN, care a susţinut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.

În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înţelegere cu ELCEN pentru plata eşalonată a datoriilor restante şi anunţa că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor. Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către ELCEN, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.