Avocaţi americani ai fondatorului WikiLeaks Julian Assange au anunţat că depun plângere împotriva Agenţiei Centrale Americane de Informaţii (CIA) şi fostului director al acesteia Mike Pompeo, pe care îi acuză de faptul că le-au înregistrat conversaţiile şi că le-au copiat conţinutul telefoanelor mobile şi computerelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii şi doi jurnalişti - care s-au alăturat plângerii - sunt toţi americani şi acuză CIA de faptul că le-a încălcat dreptul constituţional la protecţia conversaţiilor private şi anume cu Julian Assange, care este australian.

Ei dau asigurări că CIA a cooperat cu o întreprindere în domeniul securităţii angajată de Ambasada Ecuadorului la Londra, în care Julian Assange era refugiat la acea dată, cu scopul de a-i spiona pe fondatorul WikiLeaks, pe avocaţii acestuia, jurnalişti şi alte persoane cu care australianul intra îmn contact.

Julian Assange riscă să fie extrădat din Regatul Unit către Statele Unite, unde este acuzat de faptul că a publicat în 2010 telegrame diplomatice cu privire la războaiele din Afganistan şi Irak.

Potrivit avocatului Robert Boyle, care îi reprezsintă pe reclamanţi, aceste presupuse fapte de spionaj arată că dreptul lui Assange la un proces echitabil ”a fost pătat, dacă nu redus la neant”, deoarece ”Guvernul cunoaşte de-acum conţinutul acestor convorbiri”, le-a spus el unor jurnalişti.

”Ar trebui să fie aplicate sancţiuni, până la o respingere a acestor discuţii sau până la retragerea cererii de extrădare, în urma acestor activităţi atât de clar neconstituţionale”, consideră el.

Plângerea a fost depusă de către avocaţii Margaret Ratner Kunstler şi Deborah Hrbek, şi de către jurnaliştii Charles Glass şi  John Goetz.

Ea a fost depusă împotriva CIA, a fostului director al CIA şi secretar de Stat Mike Pompeo, împotriva întreprinderii în domeniul securităţii Undercover Global şi preşedintelui acesteia David Morales Guillen.

Ei acuză în plângere Undercover Global - o întreprindere cu sediul în Spania, care avea un contract cu Ambasada Ecuadorului - de faptul că a colectat informaţii, în contul CIA, de pe aparatele lor electronice, inclusiv discuţii cu Julian Assange, şi că a plasat microfoane în sediul ambasadei ecuadoriene, ale cărei înregistrări şi imagini ale camerelor de supraveghere au fost, de asemenea, trimise CIA.

Mike Pompeo ”era la curent şi a aprobat” această colectare de informaţii, se arată în acest document judiciar, în care se precizează că Undercover Global a fost recrutată de CIA în 2017.

Julian Assange a făcut apel împotriva hotărârii britanice în favoarea extrădării sale în Statele Unite.

Capetele de acuzare formulate împotriva sa ar putea conduce la o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.