Preşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Pavel Popescu, a declarat, joi, în deschiderea celui de-al 22-lea Forum de Securitate şi Informaţii de la Bucureşti, că nu e nicio îndoială că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina şi în această parte a Europei nu mai este o repetiţie pentru Putin ci este o premieră. El a mai arătat că securitatea în zona Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic se proiectează asupra problemei securităţii euroatlantice. Orice deficienţă, orice vulnerabilitate la Marea Neagră îi va face pe aliaţi să acţionezeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Trăim vremuri istorice, şi nu există o temporizare mai bună pentru această întâlnire. Să vă spun foarte limpede, securitatea în zona Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic se proiectează asupra problemei securităţii euroatlantice. Orice deficienţă, orice vulnerabilitate la Marea Neagră îi va face pe aliaţi să acţioneze. Este un citat din 2019 (..) . Din 2014, aceste cuvinte au fost repetate în mod constant de preşedintele Klaus Iohannis, în aproape toate dezbaterile NATO la care a participat”, a spus preşedintele comisiei de apărare.

Pavel Popescu a arătat că, opt ani mai târziu, s-au luat nişte decizii istorice, iar ”Flancul estic este mai puternic decât oricând”.

”NATO şi Europa sunt mai puternice decât oricând”, a mai declarat Popescu, arătând că ”în cadrul evenimentului îşi vor arăta scopul comun de a sprijini Ucraina în continuare, în lupta pentru supravieţuire, de a aduce pacea în Europa şi de a ne proteja democraţiile”.

”Nu e nicio îndoială că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina şi în această parte a Europei nu mai este o repetiţie pentru Putin ci este o premieră, iar după această premieră, generaţiile viitoare îşi vor aminti de un singur lucru, că orice facem azi va deveni veşnic ceea ce am făcut. Să continuăm să facem lucrurile potrivite, să găsim fiecare dintre noi curajul să luăm deciziile corecte când trebuie să le luăm”, a afirmat preşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, adăugând că ”trebuie să fim uniţi”.

În perioada 7-8 iulie 2022, sub înaltul patronaj al Parlamentului României, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională organizează cea de-a 22-a ediţie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, intitulată The War in Ukraine: Reshaping the Global Security Map (sala „C.A. Rosetti, nivel S1)”.

În marja realinierii geopolitice, ca urmare a invadării Ucrainei de către Federaţia Rusă, Forumul a fost gândit ca o platformă internaţională care va reuni parlamentari, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, societăţii civile şi sectorului privat pentru a dezbate, inter alia, subiecte precum prezentul şi viitorul diplomaţiei, dinamica ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii internaţionale, importanţa securităţii energetice şi impactul tehnologiilor emergente asupra spaţiului cibernetic.

Întrucât arealul Mării Negre a devenit epicentrul unei dinamici a echilibrului de putere între actorii globali, contextul regional oferă României atât beneficii, cât şi responsabilităţi în materie de securitate şi apărare.

Astfel, ţara noastră are oportunitatea de a-şi valorifica potenţialul naţional şi geostrategic, redefinindu-şi proiecţia pe dimensiunea multilaterală, alături de state aliate şi partenere.

Contribuţia diplomaţiei parlamentare la acest deziderat se concretizează prin organizarea celei de-a 22-a ediţii a Parliamentary Intelligence-Security Forum, eveniment care va reuni participanţi din peste 50 de ţări pentru a trata tematici cu incidenţă în spectrul securitar, prin prisma conflictului din Ucraina, având ca obiectiv identificarea unor modalităţi de contracarare a provocărilor curente şi de a defini perspective de întărire a democraţiilor liberale pentru a preveni asaltul forţelor autocrate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.