Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, explică decizia de constituire a unui grup de luptă NATO pe teritoriul României arătând că se realizează astfel "o coerenţă pe tot flancul estic", din Estonia până în Bulgaria. "Prezenţa lor are tocmai acest rol: în situaţia unui atac terestru să declanşeze acţiuni comune aliate care să ducă la întărirea dispozitivului de apărare naţională", arată generalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În primul rând, este o dovadă foarte clară că pentru aliaţi apărarea colectivă este necondiţionată şi că aliaţii sunt alături de noi atunci când este necesar. Sunt două lucruri distincte, activarea Forţei de Răspuns a NATO şi prezenţa acestui Grup de luptă. (...) Aceste grupuri de luptă sunt pe modelul grupurilor de luptă care au existat şi în Ţările Baltice. Deci realizăm o coerenţă pe tot flancul estic, din Estonia până în Bulgaria. În România, ţara pe structura căreia se constituie forţele acestui grup de luptă este Franţa. De asemenea şi-au anunţat participarea Olanda şi Belgia. Primele rotiri vor fi contingentele olandeze, după care contingentul belgian. La Cincu pregătim locaţia pentru dislocarea acestui grup de luptă. (...) Prezenţa lor are tocmai acest rol: în situaţia unui atac terestru să declanşeze acţiuni comune aliate care să ducă la întărirea dispozitivului de apărare naţională”, a afirmat generalul Daniel Petrescu, vineri seară, la Antena 3.
 
El a explicat că după invadarea Crimeei de către Federaţia Rusă, în 2014, grupuri de luptă au fost activate şi în alte state NATO pentru a determina Rusia să nu atace terestru Polonia şi Ţările Baltice. 
 
Potrivit generalului, planurile de răspuns gradual care existau pentru diferite regiuni şi ţări au fost activate după ce războiul din Ucraina a început, acesta fiind "un exemplu de solidaritate şi o confirmare a faptului că bazându-ne securitatea naţională pe apartenenţa la NATO, pe parteneriatul strategic cu Statele Unite, pe apartenenţa la Uniunea Europeană şi pe eforturile proprii facem un lucru bun”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.