Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus miercuri o săptămâna liberă în Rusia, la începutul lui noiembrie, şi i-a implorat pe numeroşii recalcitranţi să se vaccineze, într-o încercare de a opri o intensificare puternică a epidemiei covid-19, scăpată de sub control, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un indiciu al gravităţii situaţiei este faptul că Rusia - cea mai îndoliată ţară de covid-19 dn Europa - a înregistrat miercuri un nou ”record” de morţi din cauza noului coronavirus - 1.028 - şi de contaminări - 34.073 -, potrivit unui bilanţ prezentat de către Guvern.

Rusia se confruntă, începând din iunie, cu o intensificare a epidemiei - pe care autorităţile nu reuşesc să o controleze -, din cauza variante indiene (delta) a SRAS-CoV-2, foarte contagioasă, a unei vaccinări lente şi unor măsuri sanitare slabe.

Cu scopul de a opri acest val, Putin a ordonat să se declare liber în perioada 30 octombrie-7 noiembrie, o decizie anunţată în urma unei reuniuni guvernamentale consacrate covid-19.

Preşedintele rus a dat totodată posibilitatea regiunilor să înceapă să prelungească mai devreme perioada de concediu, în cazul în care situaţia epidemiologică justifcă o asemenea măsură.

El i-a îndemnat pe ruşii foarte reclacitranţi să se vaccineze.

”Vă rog, fiţi responsabili!”, a îndemnat el.

”Există două feluri de a ieşi din această perioadă (a epidemiei); fie îmbolnăvindu-vă, fie vaccinându-vă”, a subliniat el.

Putin a catalogat drept ”periculoasă” rata vaccinării în Rusia.

PESTE 50% DINTRE RUŞI NU INTENŢIONEAZĂ SĂ SE VACCINEZE

Liderul de la Kremlin a decretat de mai multe ori, în trecut, peroade de concediu plătit, în încercarea de a opri epidemia.

Aceste scurte perioade au fost prelungite, uneori, timp de săptămâni de zile.

Vladimir Putin a preferat mereu această măsură, menită să limiteze circulaţia oamenilor - şi totodată a noului coronavirus - în locul plasării în carantină a populaţiei - o restricţie nepopulară şi care riscă să frâneze o fragilă relansare economică.

Însă Kremlinul, care a lăsat până acum regiunile să ia măsuri sanitare, pare că s-a hotărât să acţioneze împotriva unei degradări a situaţiei.

Rusia a înregistrat până în prezent aproximativ 230.000 de morţi din cauza covid-19, potrivit unui bilanţ guvernamental puternic subestimat.

Agenţia rusă de statistică Rosstat înregistra peste 400.000 de morţi dn cauza covid-19 până la sfârşitul lui august.

Primarul Moscovei Serghei Sobianian a anunţat marţi ”măsuri urgente” de protejare a celor mai vulnerabile categorii, şi anume persoanele în vârstă, în contextul în care numărul cazurilor grave creşte ”zi de zi”.

Autorităţile din Moscova au ordonat vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice - care în prezent este de 60% - până la 1 ianuarie 2022, plasarea în carantină a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani nevaccinate, de la 25 octombrie la 25 februarie, şi muncă de acasă în cazul a ”cel puţin 30%” din personalul întreprinderilor.

Numeroşi experţi consideră că bătălia împotriva virusului de duce pe terenul vaccinării, în care Rusia, una dintre primele ţări care au dezvoltat un vaccin împotriva covid-19, a rămas mult în urmă.

Mai puţin de o treime dintre cei aproximativ 144 de milioane de ruşi sunt complet vaccinaţi, porivit site-ului specializat Gogov, care prezintă bilanţuri zilnic, iar majoritatea populaţiei ruse rămâne sceptică faţă de vaccinurile dezvoltate în ţară.

Potrivit unor sondaje independente, peste jumătate dintre ruşi nu intenţionează se se vaccineze împotriva covid-19.

În faţa acestei situaţii, Kremlinul pare să-şi piardă răbdarea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat marţi pe ruşi ”să fie mai responsabili”, în loc ”să acuze statul de totul”.

Însă el a recunoscut că autorităţile nu au făcut suficient pentru a le explica ruşilor că ”vaccinarea nu are alternative”.

Unele reguni ruseşti, care se confruntă cu o reticenţă faţă de vaccinare, în pofida unei intensificări puternice a epidemiei, au reintrodus obligaţia prezentării unui certificat sanitar în vederea accesului în locuri publice.

Astfel, Sankt Petersburgul, al doilea cel mai important oraş din ţară, a anunţat luni introducerea unui certificat sanitar - începând de la 1 noiembrie - în vederea accesului la evenimente sportive sau culturale la care iau parte peste 40 de persoane, iar începând de la 1 decembrie în vederea accesului în magazine ş restaurante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.