Înalta Curte a Irlandei de Nord a respins miercuri un recurs formulat de către principalele partide unioniste din provincia britanică împotriva anumitor dispoziţii ale acordului Brexitului şi a stabilit că ”Protoculul nord-irlandez” respectă atât dreptul britanic, cât şi dreptul european, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul încheiat de către Guvernul britanic cu privire la retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), care lasă Irlanda de Nord în cadrul reglementărilor comerciale europene, este legitim întrucât el a fost validat de către Parlamentul britanic şi primează faţă de alte tratate, precum Actul Uniunii din 1800 prin care a luat naştere Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, stabileşte Înalta Curte.

Judecătorul Ardian Colton a respins o serie argumente care au la bază atât dreptul britanic, cât şi dreptul european, apreciind că niciunul dintre ele nu justifică o examinare juridică a Protocolului nord-irlandez, cerută de către reclamanţi.

Ardian Colton a respins atât recursul principal formulat de către Partidul Unionist Democrat (DUP), Partidul Unionist din Ulster (UUP) şi Vocea Unionistă Tradiţională (TUV), cât şi un alt recurs, formulat de către pastorul Clifford Peeples.

Liderul TUV Jim Allister declară Reuters că formaţiunile politice aliate în acest demers intenţionează să facă apel împotriva acestei hotărâri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.