Ministerul Mediului a transmis, joi, după o întâlnire pe tema închiderii depozitelor de deşeuri neconforme, că şapte din cele 63 de depozite vizate au fost deja închise şi ecologizate, iar în teren se lucrează. Fondul pentru Mediu asigură 62 de milioane de lei pentru finanţarea acestor lucrări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarii de stat Raul Pop şi Ionuţ Banciu au participat, astăzi, la o întâlnire de lucru alături de reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu. Tema întâlnirii a fost stadiul actual al închiderii depozitelor de deşeuri neconforme din ţară, dar şi măsurile care se impun pentru accelerarea acestui process” a transmis, joi, MInistrul Mediului.

Sursa citată a precizat că ”vestea bună este că şapte din cele 63 de depozite aflate în această situaţie au fost deja închise şi ecologizate”

”O altă veste bună este că în teren se lucrează: acţiunea de închidere a început deja sau este aproape de start. În cazul a nouă depozite municipale, Fondul pentru Mediu asigură 62 de milioane de lei pentru finanţarea acestor lucrări. Nu în ultimul rând, pentru depozitele industriale neconforme este în curs de stabilire sau monitorizare un calendar ferm, care să impună toţi paşii până la închiderea tuturor acestor depozite”, a mai transmis MInisterul.

În mai 2020, Comisia Europeană a adresat României scrisori de punere în întârziere solicitând să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului şi să pună în aplicare hotărârea Curţii de Justiţie a UE privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale.

Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

În temeiul Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor.

România avea obligaţia de a închide şi a reabilita depozitele de deşeuri neconforme (depozite de deşeuri municipale şi industriale) până la 16 iulie 2009.

Din cauza progreselor lente, Comisia a înaintat această chestiune Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în februarie 2017.

”Hotărârea Curţii se referă la 68 de depozite de deşeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, etanşarea şi regenerarea celorlalte 48 de depozite de deşeuri nu fuseseră încă planificate, aprobate sau demarate. În consecinţă, ca urmare a hotărârii Curţii, Comisia adresează o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziţie patru luni pentru a remedia situaţia”, explica CE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.