Preşedintele american Joe Biden urmează să susţină, la peste 60 de zile de la instalaea sa la putere, o primă conferinţă de presă, în contextul în care acumlează provocări - de la imigraţie la armele de foc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este de notat că el a aşteptat mai mult decât predecesorii săi să facă acest exerciţiu, potenţial riscant.

Întâlnirea, foarte aşteptată la Casa Albă, este prevăzută la ora locală 13.15 (19.15, ora României) în prestigioasa "East Room", la care participă un număr limitat de jurnalişti, din cauza restricţiilor legate de covid-19.

În această sală, în care tronează un impozant portret al lui George Washington, participa Donald Trump, în urmă cu aproape patru ani, la o discuţie cu jurnalişti, extrem de dezlânată, în care miliardarul şi-a dat frâu liber frustrărilor.

Mai multe crize au afectat în ultimele zile planurile Casei Albe, care intenţiona să continue turneul  "Help is here".

Printr-o comunicare milimetrică, turneul vizează să laude meritele uriaşului plan de ajutor economic, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, adoptat de către Congres şi foarte popular în rândul populaţiei americane.

Două atacuri armate sângeroase succesive - în saloane de masaj la Atlanta, în Georgia, şi într-un supermarket, la Boulder, în Colorado, au zguduit America.

Joe Biden a îndemnat Congresul să acţioneze, cerând interzicerea puştilor de asalt, însă această secvenţă a pus în lumină slaba marjă de manevră a democraţilor pe dealul Capitoliului, unde dispun de majorităţi fragile.

Ce capital politic este pregătit Joe Biden să cheltuiască în acest dosar, în care a eşuat pe când era vicepreşedintele lui Barack Obama, după atacul armat de la şcoala primară Sandy Hook, în 2012, soldat cu 26 de morţi, dintre care 20 erau copii?

GAFE?

Luarea de cuvânt a lui Joe Biden intervine totodată la o zi după decizia de a-i încredinţa vicepreşedintei Kamala Harris dosarul sensibil al afluxului unor mii de migranţi - dintre care mulţi sunt minori - la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Cel de-al 46-lea preşedinte este aşteptat, de asemenea, pe front diplomatic.

A tranşat cu privire la data retragerii trupelor americane din Afganistan? Cum intenţionează să relanseze negocieri cu Iranul, care par în impas? Până unde intenţionează să meargă în conflictul, care a luat o întorsătură personală, cu Vladimir Putin? Ce poziţie va adopta faţă de Coreea de Nord, care tocmai a lansat, potrivit Tokyo, două rachete balistice?

În multe dintre aceste dosare, în care Casa Albă răspunde de mai multe săptămâni că problema este ”în curs de examinare”, Biden ar fi putea împins în tranşee.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, şi-a multiplicat, după ce s-a instalat la putere, discuţii scurte cu jurnalişti în Biroul Oval sau în timpul unor deplasări, însă s-a ţinut departe de o conferinţă de presă, un exerciţiu mai exigent, pentru că permite întrebări mai cizelate, dar şi reveniri.

Această reticenţă a unui politician cunoscut prin gafele sale şi a cărui stare de sănătate a făcut obiectul unor întrebări recurente, a alimentat speculaţii şi atacuri ale unor opozanţi care încearcă să prezinte un preşedinte extrem de protejat de către echipele sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.