Organizaţia Naţiunilor Unite a efectuat cel mai mare sondaj privind clima şi acţiunile pe care statele ar trebui să le întreprindă, iar două treimi dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt de părere că schimbările climatice reprezintă „o urgenţă globală”, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajul arată că oamenii din întreaga lume susţin acţiunea faţă de schimbările climatice şi mandatează politicienii să ia măsuri majore necesare, potrivit ONU.

Programul de Dezvoltare al ONU (UNDP) a chestionat 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări, în majoritate tineri.

Dacă cei mai tineri s-au arătat cu adevărat îngrijoraţi - 69% dintre cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani consideră că există o urgenţă climatică -, 58% dintre cei cu vârste de peste 60 de ani au fost de acord, sugerând că nu există o diviziune importantă între generaţii.

Chiar dacă măsurile necesită schimbări majore în ţările lor, cei mai mulţi le susţin în continuare.

În statele unde combustibilii fosili sunt principala sursă de emisii, oamenii susţin ferm energia regenerabilă, inclusiv în SUA (65% pentru), Australia (76%) şi Rusia (51%).

Acolo unde distrugerea pădurilor reprezintă o cauză importantă de emisii, oamenii susţin conservarea copacilor: 60%, în Brazilia, şi 57%, în Indonezia.

Per ansamblu, cele mai populare acţiuni în combaterea crizei climatice sunt protejarea şi refacerea pădurilor, energia regenerabilă şi agricultura ecologică. Promovarea alimentaţiei bazate pe plante a fost cea mai puţin preferată dintre cele 18 politici prezentate în sondaj, cu un sprijin de doar 30%. 

Genul a reprezentat un factor în anumite ţări, cu cel puţin 5% mai mulţi bărbaţi şi băieţi decât femei şi fete din 16 ţări care susţin că există o urgenţă climatică.

În SUA, Australia, Canada şi Marea Britanie, mult mai multe femei şi fete sunt îngrijorate legat de încălzirea globală.

UNDP a realizat sondajul „Peoples’ Climate Vote” în 50 de ţări cu venituri ridicate, medii şi scăzute, reprezentând mai mult de jumătate din populaţia lumii.

„Vocea oamenilor este clară - ei vor măsuri privind schimbările climatice”, a declarat Cassie Flynn, consilier strategic al UNDP privind schimbările climatice, care a iniţiat sondajul. „Dacă 64% din populaţia lumii cred într-o urgenţă climatică, atunci asta ajută guvernele să răspundă crizei climatice ca urgenţă. Mesajul principal este că, în timp ce guvernele iau aceste decizii cu mize mari, oamenii le sunt alături”.

Flynn, care conduce programul Climate Promise al ONU, a spus că sondajul conectează îngrijorările oamenilor, mai ales ale tinerilor, cu guvernele într-un moment în care trebuie ajuns la un acord privind măsurile accelerate.

Rezultatele sondajului mai arată că cea mai mare parte din populaţie care a spus că există o urgenţă climatică se află în Marea Britanie şi Italia, cu 81%. Urmează Australia, cu 72%, SUA, cu 65%, la fel şi Rusia, şi India, cu 59%. Cea mai mică proporţie a fost înregistrată în Moldova, de 50%.

Sprijinul redus acordat promovării alimentaţiei pe bază de plante poate fi rezultatul faptului că există puţine astfel de opţiuni în anumite ţări sau oamenii consideră că această dietă este mai mult o alegere personală, a spus UNDP. Cea mai mare rată de sprijin a fost înregistrată în Germania (44%) şi Marea Britanie (43%).

Motivul pentru care mai multe persoane de sex masculin au spus că există o urgenţă climatică decât cele de sex feminin în ţări precum Nigeria şi Vietnam poate fi asociat faptului că aici femeile au acces mai redus la educaţie.

Potrivit sondajului, cu cât nivelul de educaţie este mai înalt, cu atât oamenii cred mai mult că există o urgenţă climatică. Nu este clar de ce mai multe femei decât bărbaţi, în patru ţări în care se vorbeşte limba engleză, sunt îngrijorate din cauza încălzirii globale.

Sondajul a fost transmis şi prin reclame în cadrul unor jocuri video şi puzzle-uri, inclusiv Angry Birds, Subway Surfers, Sudoku şi Words With Friends, iar asta a ajutat la atragerea unor respondenţi tineri.

Datele au fost colectate între octombrie şi decembrie 2020. În ciuda pandemiei, 59% dintre oamenii care au spus că există o urgenţă climatică au susţinut că lumea ar trebui „să facă orice este necesar şi urgent” ca răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.