Donald Trump a oferit o nouă salvă de graţieri prezidenţiale controversate condamnaţilor în ancheta rusă Paul Manafort şi Roger Stone, dar şi tatălui ginerelui şi consilierului său Jared Kushner, provocând un val de indignare până în tabăra republicană, după ce Casa Albă a făcut publică o listă de 30 de graţieri şi alte măsuri de clemenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între beneficiari figurează fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump din 2016 Paul Manafort şi fostul său consilier Roger Stone - două persoane condamnate în ancheta rusă cu privire la amestecul Kremlinului în alegerile prezidenţiale din 2016.

”Nu avem cuvinte pentrua ne exprima recunoştinţa”, a salutat Manafort pe Twitter.

Paul Manafort ispăşea o condamnare la şapte ani şi jumătate de închsoare cu privire la diverse fraude scoase la iveală în cadrul anchetei procurorului Robert Mueller - doi ani de investigaţii cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

Manafort a fost plasat în arest la domiciliu în mai, din cauza epidemiei covid-19.

”BANDĂ DE CRIMINALI”

Donald Trump a fost acuzat imediat de faptul că recurge - încă o dată - în mod abuziv la dreptul său de a graţia.

La sfârşitul lui noiembrie, el l-a graţiat pe Michael Flynn, fostul său consilier în probleme de securitate naţională, vizat tot în cadrul anchetei ruse.

”Putred până în măduvă”, a denunţat senatorul Ben Sasse, un republican.

”Trump tocmai a graţiat altă bandă de criminali din gangul său”, a denunţat pe Twitter alesul democrat din Texas Lloyd Doggett.

Tatăl lui Jared Kushner, tânărul său ginere şi consilier, se află de asemenea pe lista publicată miercuri de Executivul american.

Charles Kushner a fost condamnat în 2004 la doi ani de închisoare cu privire la evaziune fiscală.

”Acest spectacol este întotdeauna revoltător. Şi este departe de a se fi sfârşit”, a criticat fostul consilier al lui  Barack Obama, David Axelrod.

LOIALITATE ÎNAINTE DE TOATE

Preşedintele american în exerciţiu a anunţat marţi seara 15 graţieri şi cinci comutări de care beneficiază patrufoşti agenţi ai sulfuroasei societăţi private de securtate Blackwater, găsiţi vinovaţi în uciderea a 14 civili irakieni în 2007 la Bagdad.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au deschis focul cu mitraliera şi că au aruncat grenade într-o intersecţie foarte frecventată în Bagdad, în timp ce circulau în vehicule blindate, un carnagiu care a provocat un val de indignare la nivel mondial.

Casa Albă a anunţat că aceşti patru bărbaţi, toţi foşti militari, au ”un lung trecut în serviciul naţiunii”.

La Bagdad, ofiţerul irakian de poliţie care a condus anchetele cu privire la atacul armat şi-a exprimat indignarea.

”Îmi amintesc ca şi cum ar fi fost ieri”, a declarat Fares Saadi. ”Ştiam că nu vom vedea dreptatea”, reproşează el.

”Toate astea mă fac să vărs”, a declarat senatoarea democrată Claire McCaskill, membră a Comisiei Forţelor armate din cadrul Camerei superioare a Congresului.

”Această graţiere ne dezonorează armata”, a denunţat ea.

Societatea Blackwater, care a ”dispărut” între timp, a fost înfiinţată de către un aprig susţinător al lui Donald Trump, Eric Prince - fratele secretarului american al Educaţiei Betsy DeVos.

Grupul de luptă împotriva corupţiei Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) consideră că ”mesajul lui Trump este clar: nu şi se aplică justiţia dacă îi eşti loial”.

Donald Trump ar intenţiona, scrie presa americană, să-şi graţieze preventiv copiii, pe Jared Kushner şi pe avocatul său personal Rudy Giuliani înainte de a pleca de la Casa Albă, în ianuarie.

Miliardarul ar fi evocat, de asemenea, posibilitatea de a se graţia singur de infracţiuni în care ar putea fi urmărit în legătură cu mandatul său.

În 2018, Trump clama că are ”dreptul absolut” de a lua această măsură, care ar deveni un precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.