Stelian Ion, avizat favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul Justiţie, a declarat că avizele Consiliului Superior al Magistraturii în numirea procurorilor de rang înalt ar trebui luate în considerare, deoarece altfel „va plana întotdeauna asupra factorului politic bănuiala că are un interes să forţeze numiri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi atunci când are un punct de vedere şi am văzut că punctele de vedere sunt argumentate, aş zice bine argumentate, ele trebuie luate în considerare, pentru că altfel, dacă procedăm altfel şi nu respectăm aceste avize. va plana întotdeauna asupra factorului politic bănuiala că are un interes să forţeze numiri. Eu vorbesc de o chestiune de principiu, nu de exemple punctuale, creăm legile nu pentru anumite persoane sau în funcţie de anumite persoane, ci le creăm astfel încât să existe nişte echilibre ca oricine ar fi în funcţia respectivă să nu existe nicio bănuială că ar putea conduce instituţia într-un sens în care să, eu ştiu, să fie influenţat de factorul politic”, a afirmat Stelian Ion, întrebat miercuri în Parlament dacă ar trebui să fie obligatoriu avizul CSM în numirea procurorilor de rang înalt.

El a adăugat că, din păcate, au fost discuţii în CSM şi de natură politică şi a precizat că, în calitate de ministru al Justiţiei îşi va asuma rolul de a asigura un dialog între magistraţi şi celelalte profesii.

„Din păcate, este adevărat şi lucrul acesta trebuie să se rezolve şi se vor rezolva de către magistraţi, trebuie rezolvate de către magistraţi. Eu ca ministru al Justiţiei, dacă va trece această propunere de votul de astăzi şi probabil că da, îmi voi asuma rolul de a asigura un dialog între magistraţi şi celelalte profesii, chiar şi avocaţi, pentru că există anumite probleme acumulate de-a lungul timpului care nu au fost discutate la modul cel mai sincer şi cel mai direct între aceste profesii care trebuie să colaboreze şi nu să se pândească şi nu să se acuze una pe alta”, a completat Stelian Ion. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.