Doi manifestanţi au murit luni, din cauza rănilor, după ce au fost atinşi de tiruri cu grenade lacrimogene, în confruntări nocturne cu forţele de ordine, în Piaţa Tahrir, la Bagdad, au declarat medici pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre primele confruntări sângeroase în embelmatica piaţă din capitala irakiană - epicentrul unei revolte fără precedent din octombrie - de după venirea la putere, la începutul lui mai, a Guvernului lui Mustafa al-Kazimi.

Manifestaţii au avut loc duminică la Bagdad şi în numeroase oraşe din sudul ţării, în semn de protest faţă de lipsa electricităţii a unui serviciu public care asigură doar câteva ore de alimentare cu curent pe zi, în contextul în care mercurul a urcat săptămâna aceasta la peste 50 de grade Celsius în Irak.

În fiecare an, vara este anotimpul tradiţional al manifestaţiilor, provocate de întreruperi ale alimentării cu electricitate, iar mai mulţi miniştri au fost destituiţi în trecut pentru a da satisfacţie străzii.

În Piaţa Tahrir a început, în octombrie, o revoltă populară fără precedent, care s-a soldat în decurs de mai multe luni cu peste 550 de morţi, 30.000 de răniţi şi zeci de activişti asasinaţi sau răpiţi.

Mustafa al-Kazimi şi Guvernul său s-au angajat din primele declaraţii să facă lumină cuprivire la aceste morţi şi violenţe.

În noaptea de duminică spre luni, cei doi protestatari, care au murit internaţi la două spitale din Bagdad, au fost atinşi - unul la cap, iar celălalt la gât - de grenade lacrimogene, potrivit unor medici, care nu au precizat ce tip de proiectul folosesc forţele de securitate.

O polemică a apărut în toamnă, în Irak, după ce apărători ai dreptuilor omului au acuzat forţele de ordine de folosirea unor grenade de tip militar - de zece ori mai grele decât în alte părţi în lume - vizând manifetsanţi la nivelul feţei.

Numeroşi navigatori pe Internet acuză pe reţele de socializare noul Guvern de copierea represiunii celui dinainte

Tensiunile tot mai mari, de la începutul anului, între Washington şi Teheran - care aproape au degenrat într-un conflict deschis în Irak - au eclipsat această mişcare de contestare.

Însă câteva zeci de protestatari continuă să ocupe Piaţa Tahrir, în corturi.

Luni dimineaţa, mai multe corturierau carbonizate, a constatat un corespondent AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.