Pieţele stradale au fost deschise la Wuhan - în pofida unei reputaţii sulfutoase din cauza căreia se îndeamnă la închiderea acestora în străinătate -, la patru luni de la apariţia covid-19 în acest oraş din centrul Chinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Epidemia - care a ucis peste 125.000 de oameni în lume - pare în mare parte controlată în ţară, în urma plasării în carantină a Wuhanului şi celor peste 11 milioane de locuitori ai acestuia de la 23 ianuarie la 8 aprilie.

Potrivit unor experţi, noul coronavirus a apărut la sfârşitul lui 2019 într-o piaţă din oraş în care se vindeau animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi înregistrat mutaţii tramiţându-se la om.

Această Piaţă Huanan a fost închisă la 1 ianuarie. Ea este ascunsă în prezent în spatele unei palisade albastre înalte.

Un semn al îngrijorării care continuă să existe la Wuhan, la o săptămână după ridicarea carantinei, panouri amintesc interdicţia vânzării de animale sălbatice, inclusiv a unor găini vii, în Piaţa Baishazhou, una dintre cele mai mari din oraş.

Mesaje proclamă la difuzoare ”victoria” Chinei împotriva noului coronavirus.

”PROTEJAREA LUMII”

Însă afacerile merg rău pentru comercianţi, aşa cum mărturisesc aleile goale ale pieţei, adăpostită sub un acoperiş de tablă, dar deschisă pe lături.

”Suntem blestemaţi anul acesta, fără nicio îndoială”, dă asigurări Yang, o vânzătoare de condimente. ”Eu nu am mai văzut niciodată atât de puţină lume”.

Vânzătoarea, a cărei cifră de afaceri a scăzut cu o treime faţă de perioada dinaintea carantinei, se indignează împotriva criticilor potrivit cărora pieţele în aer liber constituie focare ale maladiei. ”Este o panică fără motiv”, declară ea pentru AFP.

Yang are rezerve de flacoane de dezinfectant pentru a-şi curăţa taraba de mai multe ori pe zi, aşa cum prevăd reglementările.

În trei pieţe din oraş, o echipă AFP a văzut că se vindeau în continuare animale vii - ţestoase, broaşte, peşti sau crustacee -, însă nu găini sau mamifere terestre.

În străinătate, existenţa însăşi a acestor pieţe îngrijorează, ca de exemplu în Australia, unde premierul Scott Morrison a catalogat redeschiderea acestora drept ”de neînţeles”.

”Trebuie să protejăm lumea de potenţiale surse de epidemii cu acest tip de virus”, declara el această săptămână la televiziune.

În Statele Unite, directorul prestigiosului Institut Naţional de Boli Infecţioase Anthony Fauci a declarat la postul Fox News că pieţele ar trebui să fie închise ”imediat”.

”PREJUDECĂŢI”

La Beijing, cotidianul naţionalist Global Times a sărit marţi în ajutorul pieţelor din stradă, denunţând atât ”prejudecăţi” occidentale, cât şi ideea ”ridicolă” de a le închide.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat statele să interzică vânzarea de animale sălbatice, însă nu a pledat în niciun caz în favoarea închiderii pieţelor.

La Wuhan, majoritatea comercianţilor intervievaţi de AFP dau asigurări că nu au mai vândut animale sălbatice.

Însă în Piaţa Tiansheng, doi vânzători au mărturisit că au fost nevoiţi să înceteze să vândă anumite specii de broaşte şi de şestoase, în urma unei consolidări a reglementărilor.

CONCURENŢĂ

Unii consumatori dau asigurări că, în ceea ce-i priveşte, ei rămân loiali vechilor pieţe stradale.

”Produsele lor sunt întotdeauna proaspete”, declară Chen, în vârstă de 40 de ani, care spune că apreciază o marfă ”bună şi ieftină”.

Critici cu privire la lipsa igienei ”sunt pur şi simplu false”, spune ea.

Chinezii mai tineri tind însă să privilegieze mai mult supermarketurile. Potrivit unui studiu publicat anul trecut de către cabinetul iiMedia, majoritatea consumatorilor declarau că preferă comerţul pe marile suprafeţe.

”Sunt mai multe lucruri la supermarket”, argumentează Jiang Yonghui, un locuitor din Wuhan în vârstă de 20 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.