Cancelarul german Angela Merkel a catalogat joi drept un ”act de neiertat” alianţa electorală fără precedent încheiată cu o zi înainte de Uniunea sa Creştin Democrată (CDU) cu AfD (extrema dreaptă) la nivel regional în Turingia, care a provocat un adevărat seism politic în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie spus că este un act de neiertat şi că, prin urmare, rezultatul (acestor alegeri) trebuie anulat”, a apreciat pe un ton foarte ferm Angela Merkel, aflată într-o vizită la Pretoria, în Africa de Sud.

”Este vorba despre noi alegeri, acesta este o opţiune”, a declarat ea.

Merkel racţionează astfel faţă de alegerea miercuri a preşedintelui-ministru al landului Turingia cu voturile extremei drepte şi partidului său conservator, în urma unui scrutin care a avut loc în toamnă în această regiune din fosta RDG.

Până în prezent, spre deosebire de Austria, dreapta moderată germană a exclus mereu orice alianţă sau cooperare cu Partidul Alternativa pentru germania (AfD), care a făcut, în plus, din Merkel şi din politica sa în domeniul migraţiei principala ţintă a extremei drepte.

Încălcând acest consemn naţional, aleşii regionali din cadrul CDU al lui Merkel au ”încălcat convingerile fundamentale” ale acestui partid democrat-creştin, înfiinţat după perioada nazistă.

Este vorba despre ”cea mai rea zi a democraţiei”, a apreciat ea, în contextul în care episodul din Turingia a reaprins în Germania amintirea anilor '30, când partidul lui Adolf Hitler a reuşit, inclusiv prin alianţe cu dreapta tradiţională, să ajungă, puţin câte puţin, la putere.

”Trebuie să se facă totul, în prezent, pentru a se arăta în mod clar că lucrul în care crede CDU” nu poate fi asociat extremei drepte, a subliniat cancelarul german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.