Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, este pregătită de listare, a declarat vineri preşedintele directoratului, Bogdan Badea, care a precizat că una din problemele cu care se confruntă compania acum este faptul că Apele Române intenţionează să ceară companiei o redevenţă mai mare pentru apa uzinată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constatăm că Apele Române s-au gândit să ne mai crească preţul cu în jur de 23% la apă, chestiune care va afecta nu numai Hidroelectrica, ci şi ceilalţi producători, şi cărbunele, şi nuclearul, spunându-ne că au nişte cheltuieli mai mari. Asta înseamnă de la o cheltuială cu apa în acest moment 334 milioane lei, cât plătim în acest moment undeva la 410 milioane lei. Deci pe de o parte suntem reglementaţi să vindem foarte puţin şi la un preţ foarte mic, mult sub preţul pieţe, iar pe de altă parte ni se cresc costurile pe toate zonele posibile şi imposibile”, a declarat Bogdan Badea, în cadrul conferinţei Focus-Energetic.ro.

El precizează că societatea nu mai e în măsură să dea dividende suplimentare.

”Hidroelectrica, pe baza performanţelor pe care le-a avut, a putut acorda dividende suplimentare acţionarilor în ultimii doi ani. Planurile de investiţii nu au fost afectate. În perspectiva oportunităţile pe care le oferă piaţă în perspectiva diversificării şi în perspectiva listării Hidroelectrica - pe care ne-o dorim în 2020 şi suntem pregătiţi să facem asta, sigur, dacă avem tot sprijinul, există un calendar extrem de strâns pe care trebuie să îl respectăm - nu mai este oportun să dăm dividende suplimentare. Vrem să diversificăm activităţile, suntem interesaţi de diversificarea portofoliului”, a declarat Badea, făcând referire şi la faptul că societatea este interesată de a cumpăra din activele CEZ din România.

Acesta a vorbit şi de efectele OUG 114, adoptată de Guvern în decembrie 2018 şi a dat de înţeles că Hidroelectrica riscă să intre din nou în insolvenţă, din cauza unui ordin al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).



"Ne aflăm într-un moment critic. Noi suntem în România Ordonanţei 114, suntem în noiembrie şi îmi amintesc, dar nu cu bucurie, că atunci când a fost emisă celebra ordonanţă şi Ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atenţia asupra unor elemente: preţul la populaţie nu va scădea. Nu a scăzut. Mai mult, pe statistici veţi observa o migraţie din regim reglementat în regim concurenţial a unui TWh, ceea ce înseamnă că piaţa concurenţială a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali (...) Da, preţurile (pe piaţa concurenţială, n.r.) au crescut şi este un element asupra căruia Hidroelectrica a atras atenţia: când se va reveni la piaţa reglementată, preţul pe pieţele concurenţiale va creşte", a mai spus el.

Nimeni nu îşi pune problema să facă o analiză a sistemului energetic, afirmă el.

”Nimeni nu îşi pune problema să facă o analiză în sistemul energetic, să vedem ce ne-am propus, unde am ajuns, unde mergem mai departe, cum mergem mai departe. Pentru că îmi este foarte greu, în calitate de director al acestei companii, să explic acţionarilor - din care 80% este statul român - de ce a fost obligată Hidroelectrica să suporte o pierdere de 189 milioane lei până în acest moment (bani neîncasaţi din diferenţa dintre preţul pieţei libere şi preţul reglementat, n.r.), de ce a trebuit să subvenţionăm alte companii. Ni se tot vorbeşte de nişte pierderi, dar nimeni nu ne spune care este cauza acestor pierderi. A fost eroare de reglementare? A fost eroare de management? A fost lăcomie? Nu ştim”, a precizat Badea.

Ordonanţa s-a dat într-o noapte, dereglemenatrea într-un an şi jumătate, a mai spus el.

”După părerea mea, acest calendar de dereglementare (elaborat de ANRE, n.r.)  nu face decât să continue prevederile din OUG 114, cu o mică diferenţă de perioadă”, a afirmat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.