Rămăşiţele dictatorului spaniol Francisco Franco urmează să fie exhumate joi din mausoleul monumental de la Madrid, a anunţat luni Guvernul spionol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acestea urmează să fie transferate la Cimitirul din Pardo, la periferia capitalei spaniole, o operaţiune care urmează să se desfăşoare ”în prezenţa familiei dictatorului”, precizează Guvernul într-un comunicat.

”Exhumarea şi reînhumarea vor avea loc în intimitate, în prezenţa rudelor sale” şi ministrului Justiţiei Dolores Delgado, se precizează în comunicat.

Familia lui Franco a făcut, în zadar, mai multe recursuri în justiţie cu scopul ca rămăşiţele dictatorului să rămână în mausoleul grandios de marmură din Valle de los Caidos, dominat de o cruce uriaşă, construit în munţi, la 50 de kilometri nord-vest de Madrid.

De când a ajuns la putere, în iunie 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco una dintre priorităţile sale, cu scopul ca mausoleul să nu mai fie un loc de apoligie a franchismului.

La 25 septembrie, Curtea Supremă spaniolă a respins ultimul recurs făcut de familia dictatorului, validând astfel hotărârea Guvernului socialist de a-i exhuma rămăşiţele.

Biserica Catolică spaniolă a dat asigurări după aceea că nu se opune exhumării lui Franco, îngripat din 1975 într-o bazilică pe care dictatorul a pus el însuşi să fie construită, de către mii de deţinuţi republicani.

Mormântul său se află lângă altar.

Franco a condus Spania ca dictator de la sfârşitul Războiului Civil, pe care l-a câştigat în 1939, şi până la moartea sa, în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.