Preşedintele american Donald Trump a pierdut luni un proces în primă instanţă în care contestă citaţiile Camerei Reprezentanţilor pentru declaraţiile sale fiscale pe mai mulţi ani, urmând să conteste decizia în apel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un judecător american a decis luni în favoarea unei comisii a Camerei Reprezentanţilor care solicită firmei de contabilitate a lui Trump să predea declaraţiile fiscale ale acestuia, dând o primă lovitură administraţiei prezidenţiale în conflictul juridic cu Congresul.

Judecătorul districtual Amit Mehta, din Washington, a respins şi o solicitare din partea lui Trump ca decizia să fie suspendată până la apel.

Marţea trecută, Mehta a audiat argumentele dacă firma Mazars ar trebui să respecte citaţia comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanţilor.

Potrivit judecătorului, comisia ”a demonstrat că nu caută la întâmplare nereguli în declaraţiile fiscale ale preţedintelui” şi că documentele de la firma Mazars ar putea ajuta Congresul să adopte legi şi să efectueze alte activităţi de bază.

”Nu este credibil că o Constituţie care acordă Congresului puterea de a demite un preşedinte inclusiv pentru comportament penal ar nega Congresului dreptul de a-l investiga pentru comportament ilegal, trecut sau prezent, chiar şi fără deschiderea unei anchete pentru punerea sub acuzare”, a spus Mehta.

Judecătorul a dat un termen de şapte zile firmei Mazars pentru a respecta citaţia primită din partea Congresului.

Este pentru prima oară când un tribunal federal a apreciat până unde poate merge Congresul în investigarea lui Trump şi a afacerilor sale.

Trump a declarat reporterilor că decizia este ”o nebunie” şi că va face apel.

”Este o decizie complet greşită, luată, în mod evident, de un judecător numit de Obama”, a afirmat Trump.

Trump refuză să coopereze într-o serie de investigaţii care variază de la declaraţiile sale fiscale  şi deciziile sale politice şi până la hotelul din Washington şi fondurile alocate pentru securitatea copiilor săi.

Blocajul s-a agravat luni, când Trump a spus fostului consilier de la Casa Albă Don McGahn să sfieze o citaţie pentru a depune mărturie despre investigaţia referitoare la Rusia a procurorul special Robert Mueller, în faţa unei alte comisii a Congresului.

Avocaţii lui Trump au argumentat că Congresul urmăreşte ”să ofere democraţilor o armă politică pe care să o folosească împotriva preşedintelui acum şi în alegerile din 2020”.

Comisia de supraveghere din Camera Reprezentanţilor doreşte puteri extinse şi afirmă că are nevoie de declaraţiile fiscale ale lui Trump pentru a analiza dacă acesta s-a aflat în conflict de interese sau a încălcat legea prin faptul că nu s-a distanţatîn totalitate de afacerile sale, aşa cum au făcut preşedinţii anteriori.

Luna trecută, avocaţii lui Trump şi ai Trump Organization au intentat un proces pentru a bloca citaţia comisiei, afirmând că Congresul şi-a depăşit limittele constituţionale.

Mehta a fost numit în 2014 de fostul preşedinte democrat Barack Obama, care a fost şi el investigat deseori de către republicanii din Congres, de-a lungul celor două mandate ale sale.

Mazars a evitat să se declare de o parte sau de alta a disputei, afirmând că ”îşi va respecta obligaţiile legale”.

”Decizia este o victorie răsunătoare a domniei legii. Congresul trebuie să aibă acces la informaţiile de care avem nevoie pentru a ne face treaba eefectiv, cu eficienţă, şi cerem preşedintelui să nu se mai implice în această acoperire fprp precedent şi să respecte legea”, a afirmat Elijah Cummings, preşedintele comisiei de supraveghere din Cameră, într-un comunicat.

Pe 22 mai, un judecător din Manhattan va audia argumentele într-un proces similar, intentat de Trump pentru a bloca citaţiile trimise de Congres către Deutsche Bank şi Capital One Financial.

”Decizia lui Mehta va avea o greutate considerabilă în contexte similare, în care Camera cere alte date”, a spus Carl Tobias, profesor de drept la University of Richmond.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.