Franţa consideră că preşedintele Parlamentului venezuelean Juan Guaido "are legitimitatea să organizeze alegeri” prezidenţiale, a declarat luni ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, după expirarea ultimatumului european dat preşedintelui Nicolas Maduro în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe ţări europene - între care Germania, Franţa, Spania, Regatul Unit, Olanda, Portugalia şi Austria i-au dat ultimatum până duminică lui Maduro să convoace noi alegeri prezidenţiale, ameninând că altfel ele îl vor recunoaşte pe rivalul său, Juan Guaido preşedinte interimar.

Cu privire la acest ultim punct, ”ne vom consulta cu prietenii noştri europeni astăzi (luni)”, a anunţat Le Drian la postul de radio France Inter.

În faţa ”refuzului preşedintelui Maduro de a organiza alegeri prezidenţiale care să clarifice, să «împace» situaţia în Venezuela (...), noi considerăm că domnul Guaido are capacitatea, legitimitatea de a organiza aceste alegeri”, a adăugat el.

Întrebat despre posibilitatea unei recunoaşteri oficiale de către Uniunea Europeană (UE) a lui Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, Jean-Yves Le Drian, a lăsat uşa deschisă.

”Vom lua legătura cu colegii noştri europeni pentru a reformula această solicitare şi a face astfel încât un grup de contact, pe care-l propunem să fie creat pentru ca să însoţească traziţia, să poată să fie înfiinţat împreună cu ţările europene care vor voi să intre în el”, a declarat ministrul.

”Această ţară este sleită în prezent, sunt foarte mulţi refugiaţi, există o oprimare, există o inflaţie înspăimântătoare, poporul este în stradă”, a subliniat el.

Şeful diplomaţiei franceze a respins acuzaţii de amestec, formulate de Rusia, care îl susţine pe preşedintele Nicolas Maduro.

”Acesta nu este un amestec, din moment ce există o criză în ţară, ce există un apel al preşedintelui Guaido să fie susţinut pentru a restabili democraţia”, a apreciat Le Drian.

Juan Guaido, care s-a proclamat la 23 ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei, a fost recunoscut deja de către Statele Unite, Canada, Australia şi de multe ţări din America Latină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.