Libanul s-a dotat cu un nou Guvern, condus de către premierul în exerciţiu Saad Hariri, după mai bine de opt luni de negocieri, pe fondul unor disensiuni politice şi unor termeri cu privire la o criză economică acută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul Cabinet numără 30 de miniştri, între care şi patru femei. Marile partide politice din ţară sunt reprezentate în Guvern.

Ministerele de Interne şi Energiei au fost încredinţate unor femei - o premieră în Liban. Ministrul de Externe Gebran Bassil, care este ginerele preşedintelui Michel Aoun, îşi păstrează postul, la fel ca ministrul Finanţelor Ali Hassan Khalil.

”Ne aflăm în faţa unor provocări economice, financiare, sociale şi administrative”, a lansat joi Hariri într-o conferinţă de presă.

Într-o ţară în care economia este în criză, suferind din cauza repercusiunilor Războiului din Siria vecină, autorităţile urmează să angajeze importante reforme economice, aşteptate de investitori.

Acest lucru a fost promis într-o conferinţă internaţională de ajutorare a Libanului, organizată în aprilie de Franţa, intitulată CEDRE, în care comunitatea internaţională s-a angajat să cheltuiască câteva miliarde de dolari prin împrumuturi şi donaţii.

”Fără reforme serioase, nu poate exista finanţare”, a subliniat Hariri.

”SĂ DĂM PAGINA”

În urma alegerilor legislative din mai 2018 - primele organizate în ţară după aproape un deceniu, Hariri a fost reales în post şi însărcinat să formeze un nou Guvern.

Însă negocieri aprige, purtate de principalele partide pe tema repartizării portofoliilor, au întârziat formarea acestei noi echipe ministeriale.

”A fost o perioadă politică dificilă, mai ales după alegeri, şi trebuie să dăm pagina şi să trecem la treabă”, a subliniat Hariri.

O ţară multiconfesională, Libanul este condus de un sistem politic complex, vizând să garanteze un echilibru între diversele comunităţi religioase şi marile partide care le reprezintă.

În 2009, Hariri a avut nevoie de cinci luni pentru a forma un Guvern, faţă de zece luni cât i-a trebuit fostului premier Tamam Salam (2013-2014).

În mod tradiţional, antagonismele între partidele pro şi antisiriene se află, adesea, la originea unor blocaje politice în Liban. Ele au fost exacerbate din 2011 de izbucnirea Războiului în Siria.

De-acum, Guvernul urmează să-şi finalizeze declaraţia de politică generală, într-un termen constituţional de 30 de zile.

Această ultimă etapă riscă să facă obiectul unor negocieri, având în vedere divergenţe în probleme-cheie, precum relaţiile cu regimul sirian al lui Bashar al-Assad şi rolul Hezbollah în gestionarea celor 1,5 milioane de refugiaţi sirieni.

Un nume greu în viaţa politică libiană, mişcarea susţinută de Iran şi care este implicată în Războiul din Siria vecină alături de Damasc, este singura formaţiune libaneză care nu şi-a abandonat arsenalul militar la sfârşitul războiului civil (1975-1990).

”NUMEROASE PROVOCĂRI, MIJLOACE LIMITATE”

Guvernul urmează să se angajeze, de asemenea, în relansarea economiei, în contextul în care datoria publică se ridică la 141% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri în lume.

Ţara este obişnuită cu tăieri zilnice ale alimentării cu electricitate, cu penurii de apă şi cu o criză în gestionarea deşeurilor menajere.

În ianuarie, agenţia de notare internaţională Moody's a scăzut cotaţia suverană a ţării, pentru a semnala un ”risc de credit foarte ridicat”.

În privinţa nivelului creşterii economice, acesta a oscilat în medie în jur de 1% în ultimii ani, faţă de 9% înaintea izbucnirii războiului în Siria.

În cadrul Conferinţei CEDRE, comunitatea internaţională s-a angajat, în aprilie, în vederea unor împrumuturi şi donaţii în valoare de 11,5 miliarde de dolari.

Sumele promise sunt în esenţă alocate unor proiecte specifice de infrastructură, care urmează să fie aprobate de Guvern.

”Situaţia financiară a Libanului nu mai este suportabilă”, a subliniat anterior, joi, Hariri. ”Provocările viitoate sunt numeroase, iar mijloacele limitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.