Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ameninţă că atacurile aeriene efectuate de armata israeliană în Siria ar putea să antreneze atacuri aeriene, ca represalii, contra oraşului Tel Aviv, din partea ”axei rezistenţei” alcătuită de Iran, Siria şi gruparea islamistă şiită libaneză, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sayyed Hassan Nasrallah a lansat aceste ameninţări sâmbătă, în urma unei multiplicări a operaţiunilor aeriene efectuate de Israel pe teritoriul sirian cu scopul de a împiedica o ”înrădăcinare” a Iranului.

Această schimbare de abordare a Hezbollahului şi Iranului - aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad - ar putea să intervină ”în orice moment”, a adăugat el, într-un interviu acordat postului de televiziune Mayadeen TV.

În acest interviu, Nasrallah afirmă că organizaţia sa este în măsură ”de ani de zile” să aibă acces pe teritoriul israelian, prin intermediul unor tuneluri săpate de pe teritoriul Libanului, pe sub frontiera cu Israelul.

”O parte a planului nostru cu privire la viitorul război este de intra în Galileea, ceea ce suntem capabili să facem, cu voia lui Allah”, afirmă Nasrallah.

”Important este că avem această capacitate şi o avem de ani de zile”, adaugă el ironic.

Liderul Hezbollah face aceste declaraţii după ce Israelul a anunţat luna trecută că a distrus toate tunelurile construite de Hezbollah de pe teritoriul libanez.

În opinia emisarului ONU, construirea acestor tuneluri constituie o încălcare a Rezoluţiei 1701, care a pus capăt, în 2006, unui război între Israel şi Hezbollah.

Acest război de 33 de zile s-a soldat cu 1.200 de morţi în rândul libanezilor şi 160 în rândul israelienilor, fără ca mişcarea şiită să fie ”neutralizată”, vizată în urma răpirii a doi militari israelieni.

În acest interviu televizat, Nasrallah afirmă că aceste tuneluri au fost construite în urmă cu mult timp şi că este surprins că Israelului i-a luat atât de mult timp să le găsească.

”Unul dintre tunelurile descoperite datează de acum 13 ani”, a declarat el.

Nasrallah subliniază că organizaţia sa nu doreşte să implice Libanul într-un război cu Israelul, însă apreciază că există un risc ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să recurgă a vreo iniţiativă necugetată înaintea alegerilor legislative din aprilie, în care candideazăla unnou mandat.

Israelul a efectuat numeroase atacuri aeriene în Siria, vizând atât convoaie cu armament, dstinate Hezbollahului în opinia sa, cât şi interese iraniene în această ţară devastată de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.