Procesul unui avocat chinez specializat în apărarea drepturilor omului s-a desfălurat cu uşile închise miercuri, în numele ”secretului de stat”, zeci de poliţişti au fost mobilizaţi, au fost operate două arestări, iar soţia acestuia a fost plasată în arest la domicliu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 50 de poliţişti blocau accesul la tribunalul din Tianjin (nord), unde a avut loc procesul cu privire la ”subversiune” al lui Wang Quanzhang, a constatat o jurnalistă AFP.

Organizarea procesului avocatului nu a fost anunţată în mod oficial. Data a fost divulgată de soţia sa, în Ajunul Crăciunului.

Tribunalul a anunţat până la urmă că procesul a avut loc şi că se deliberează în vederea verdictului până la o dată neprecizată.

”Cazul comportă secrete de stat, iar curtea a decis să nu deschidă procesul publicului”, s-a justificat instanţa.

Wang este ultimul dintr-un grup de aproximativ 200 de apărători ai drepturilor omului arestaţi în iulie 2015, care nu fusese judecat încă ori eliberat.

Avocatul, în vârstă de 42 de ani, a apărat activişti politici, membri ai sectei interzise Falungong şi ţărani deposedaţi de pământuri.

El a fost inculpat în mod oficial de subversiune în ianuarie 2016 - o infracţiune pasibilă de închisoarea pe viaţă, a subliniat organizaţia Amnesty International (AI), care a denunţat o ”mascaradă crudă” şi un ”fals proces”.

Între cele şapte persoane condamnate în urma unei operaţiuni a poliţiei, în iulie 2015, pedeapsa cea mai dură a fost de opt ani de închisoare, în urmă cu exact un an, la 26 decembrie 2017.

"Wang Quanzhang este persecutat pentru că a apărat în mod paşnic drepturile omului”, a declarat, citat într-un comunicat, Doriane Lau de la Amnesty, amintind că avocatul a fost ”deţinut peste trei ani fără ca familia sa să ştie până de curând dacă era în viaţă”.

La Tianjin, în faţa jurnaliştilor ţinuţi la distanţă de palatul justiţiei, un bărbat a denunţat ferm procedurile contra lui Wang, după care a fost împins într-o maşină de către poliţişti în civil.

”Aţi arestat un erudit pe care oameni nu mai au măcar dreptul să-l vadă. Asta e fascism”, a lansat bărbatul. ”chinezii nu mai trebuie să trăiască în frică, trebuie să luptăm împotriva opresiunii şi să dăm dovadă de curaj”, a strigat el.

Anterior, un manifestant care purta o pancartă pe care se putea citi ”Eliberaţi-l pe nevinovatul Wang Quanzhang” a fost de asemenea reţinut, a declarat un martor pentru AFP.

CAP RAS

Regimul comunist şi-a făcut obiceiul să condamne opozanţi politici la sfârşit de an, atunci când atenţia ţărilor occidentale tinde să fie relaxată.

Soţia lui Wang Quanzhang, Li Wenzu, care şi-a ras părul săptămâna trecută, denunţând astfel detenţia prelungită şi fără judecată a soţului său, a anunţat marţi că ”peste 20” de membri ai forţelor de ordone staţionau de Crăciun lângă domiciliul său, la Beijing, împiedicând-o să se ducă la Tianjin, un oraş care se află la peste 100 de kilometri de capitală.

În mai, Li a fost primită de Angela Merkel în cursul unei vizite a cancelarului german la Beijing.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat emoţia faţă de soarta avocatului.

La Hong Kong, unde manifestaţiile sunt în continuare posibile, aproximativ 50 de persoane au protestat miercuri în faţa biroului de legătură a Guvernului chinez, în semn de susţinere faţă de Wang Quanzhang.

”După trei ani de detenţie, în prezent el este într-un proces cu uşile închise. Numai un stat nazist din secolul trecut ar fi putut să recurgă la asemenea metode împotriva propriului popor”, a tunat deputatul pro-democraţie Kwok Ka-ki.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.