Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că dovezile audio privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi conţin detalii înspăimântătoare, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervenţia lui Erdogan vine după ce New York Times a informat că unul dintre membrii echipei de asasini saudiţi trimişi la Istanbul pentru a-l ucide pe Khashoggi i-a spus unui superior la telefon să îi transmită „şefului” că operaţiunea a fost încheiată cu succes, făcând, aparent, referire la Prinţul Mohammed al Arabiei Saudite.

Erdogan le-a transmis reporterilor pe aeroportul din Ankara, după ce s-a întors de la ceremoniile de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial că înregistrările audio au şocat un oficial saudit. Erdogan a precizat că asasinarea jurnalistului a fost discutată cu omologii săi din SUA, Franţa şi Germania.

„Am prezentat înregistrările privind această crimă tuturor celor care au dorit. Serviciile noastre secrete nu au ascuns nimic. Le-am arătat tuturor, inclusiv saudiţilor, SUA, Franţei, Canadei, Germaniei şi Marii Britanii. Înregistrările sunt înspăimântătoare. Când un ofiţer al serviciilor secrete saudite a ascultat înregistrările, a fost atât de şocat încât a spus: „Cred că a luat heroină, numai cineva care ia heroină ar face aşa ceva”, a declarat Erdogan.

Erdogan a declarat că Turica „aşteaptă cu răbdare” ca Prinţul Mohammed să ofere detalii privind asasinarea lui Khashoggi.

„Trebuie dezvăluit cine le-a dat ordinul să ucidă”, a precizat Erdogan, făcând referire la echipa de asasini saudiţi.

Luni, premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că agenţiile canadiene de informaţii au ascultat înregistrări de la asasinarea lui Khashoggi, devenind astfel primul lider occidental care recunoaşte în mod oficial acest lucru.

Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde a mers pentru a efectua un demers administrativ în vederea viitoarei sale căsătorii.
Asasinarea jurnalistului saudit, critic al regimului de la Ryad şi colaborator la Washington Post, a afectat imaginea regatului saudit şi în special pe cea a prinţului moştenitor Mohammed Bin Salman, care exercită în prezent puterea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.