Serviciul impozitelor din statul New York a deschis o anchetă după ce ziarul New York Times (NYT) a dezvăluit informaţii potrivit cărora Donald Trump ar fi primit peste 400 de milioane de dolari de la părinţii săi, în parte prin manevere de evaziune fiscală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţiile dezvăluite de cotidian au fost dezminţite de un avocat al preşedintelui american şi de o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

NYT a dezvăluit marţi, într-un articol despre averea lui Trump, că fostul magnat în domeniul imobiliar este departe de a se fi creat singur, aşa cum le spune volubil susţinătorilor săi sau cum afirmă în cărţile sale, precum bestsellerul ”Arta negocierii”.

Citând declaraţii de impozite şi documente financiare confidenţiale, cotidianul afirmă că, din tinereţe şi până în prezent, fostul magnat în domeniul imobiliar a beneficiat, la fel ca cei patru fraţi şi surori, de venituri provenind din imperiul imobiliar al tatălui său, Fred.

Suma totală a acestor venituri este echivalentă cu 413 milioane de dolari în prezent, potrivit NYT.

Potrivit cotidianului, Donald Trump a primit, de la vârsta de trei ani, 200.000 de dolari pe an (în dolari actuali), iar la opt ani el era milionar.

În urma publicării acestor informaţii, serviciul de impozite al statului New York ”trece în revistă acuzaţiile din artocilul New York Times într-o anchetă cu privire la averea preşedintelui american.

”Preşedintele Trump a participat la strategii fiscale îndoielnice, în anii '90, şi anume la fraude ilicite, care i-au sporit considerabil averea pe care a primit-o de la părinţi”.

Încă din prima frază a anchetei publicate marţi, NYT îl acuză frontal pe preşedintele american de fraudă fiscală.

O FIRMĂ PARAVAN

Ziarul scrie că preşedintele împreună cu fraţii şi surorile sale ar fi înfiinţat o firmă paravan, cu scopul de a-şi ascunde donaţiile de la părinţi.

Donald Trump şi-ar fi ajutat tatăl să profite în mod necuvenit de milioane de dolari sub formă de deduceri fiscale şi să-şi subevalueze averile imobiliare cu scopul de a reduce impozitele de plătit la transferarea loc către copii.

Copiii Trump ar fi primit în total ”o sumă cu mult mai mare de un miliard de dolari”. La un impozit de 55% asupra moştenirilor şi donaţiilor, în vigoare la acea vreme, ei ar fi avut de plătit 550 de miioane de dolari, dar au plătit doar 52,5 milioane potrivit ziarului.

ACUZAŢII ”100% FALSE”

Contactată, Casa Albă nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii.

Un avocat al lui Trump, Charles Harder, citat de ziar, a catalogat drept ”100% false” acuzaţiile de fraudă şi evaziune fiscală.

”Preşedintele nu este, practic, implicat în aceste afaceri. (Ele) au fost gestionate de către alţi membri ai familiei Trump, care nu erau experţi şi care depindeau întru totul de profesionişti în vârstă (...) pentru a se asigura de respectarea deplină a legii”, a declarat el.

New York Times scrie că a pus mâna pe o ”vastă comoară” de declaraţii de venit confidenţiale şi de registre financiare. Însă nu a avut acces la declaraţii de impozit ale lui Donald Trump, pe care acesta din urmă a refuzat dintotdeauna să le publice.

Societatea-holding care regrupează interesele financiare ale magnatului newyorkez, Trump Organization, este o societate familială care nu publică bilanţuri. De la învestirea lui Donald Trump, ea este condusă de către cei doi fii ai săi, Eric şi Donald Trump Junior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.