Senatorul PNL Alina Gorghiu cere PSD şi ALDE să dea încă de astăzi un semnal politic clar că se opresc din agenda personală a liderilor lor şi urmează parcursul european, spunând că singura soluţie acceptabilă politic în acest moment este o OUG prin care să se amâne intrarea în vigoare a tuturor modificărilor la legile justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi va avea loc în Comisia LIBE din Parlamentul European o dezbatere în jurul unui Raport al Comisiei Europene despre progresele României în dosarul MCV şi despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la legile justiţiei. Ea va fi urmată miercuri de o dezbatere în plenul Parlamentului European. Peste puţin timp va fi definitivat şi Raportul Comisiei de la Veneţia. În aceste condiţii, cer PSD şi ALDE să dea încă de astăzi un semnal politic clar că se opresc din agenda personală a liderilor lor şi urmează parcursul european! Singura soluţie acceptabilă politic în acest moment este o OUG prin care să se amâne intrarea în vigoare a tuturor modificărilor la legile justiţiei!", spune Gorgiu într-un mesaj postat luni pe Facebook.

Ea spune că după ce Raportul final al Comisiei de la Veneţia va fi făcut public, textele de lege vor putea fi repuse în dezbatere începând cu dispoziţiile cele mai controversate, cele care afectează grav independenţa sistemului judiciar.

"Punctez din nou: legislaţia privind sistemul judiciar are nevoie de îmbunătăţiri, dar nu în folosul unor lideri de partid sau al acoliţilor acestora, ci în spiritul dreptăţii şi al unei democraţii autentice şi conforme cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre UE. PNL niciodată nu a girat absurdităţile dorite de coaliţia PSD - ALDE pentru sistemul judiciar şi a încercat prin toate instrumentele legale să se opună şi să evidenţieze disfuncţionalităţile majore create de o lege proastă", afirmă senatorul PNL.

Gorghiu mai spune că reprezentanţii PNL vor cere în cadrul Comisiei comune speciale schimbarea modului de lucru impus până acum de PSD, realizarea de studii de impact, dispariţia procedurilor haotice şi netransparente, a politicii “pumnului în gură“ şi deschidere către asociaţiile profesionale din domeniu.

De asemenea, PNL va depune din nou amendamentele prezentate în cursul dezbaterilor de până acum, în condiţiile în care multe dintre acestea se corelează cu recomandările experţilor internaţionali.

Punctele principale vizate de amendamentele PNL, conform observaţiilor Comisiei de la Veneţia, vor fi: menţinerea în sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt a preşedintelui României şi a CSM, cu scopul de a echilibra influenţa ministrului Justiţiei, reconsiderarea propunerii de înfiinţare a Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, abandonarea sau clarificarea condiţiilor în care procurorii de rang înalt au posibilitatea să invalideze soluţiile date de procurorii care instrumentează dosare, renunţarea la schema de pensionare timpurie a magistraţilor, precum şi la dispoziţiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul INM, o sursă certă a unei adevărate crize de resurse umane în sistemul judiciar, abandonarea modificărilor care permit promovarea efectivă la instanţele şi parchetele superioare în baza unor criterii subiective, corectarea şi clarificarea dispoziţiilor care privesc răspunderea materială a magistraţilor.

"PNL se va aşeza din nou la masa dezbaterilor pe legile justiţiei, dar cerem un exerciţiu serios şi profesionist! Nu ca până acum!", adaugă Gorghiu.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se va reuni luni seară la Strasbourg, într-o şedinţă extraordinară care are pe ordinea de zi şi situaţia din România, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Şedinţa are loc cu două zile înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la violenţele din 10 august şi la statul de drept, la care a fost invitată şi premierul Viorica Dăncilă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.