Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus joi că scrisoarea celor 12 ambasade adresată României trage un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent, care se adaugă poziţiei exprimate de Gurpul Statelor Anticorupţie (GRECO), se adaugă înrăutăţirii raportului în cadrul MCV şi poziţiei exprimate clar de Departamentul de Stat al SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Scrisoarea ambasadorilor celor 12 state adresată tuturor actorilor implicaţi în procesul de legiferare privitor la Codul de procedură penală şi Codul penal trge un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent. Acest semnal de alarmă se adaugă poziţiei exprimate de GRECO, se adaugă înrăutăţirii raportului în cadrul MCV, se adaugă poziţiei exprimate clar de Departamentul de Stat, poziţiilor publice exprimate de toţi oficialii europeni. Actuala majoritate guvernamentală, pentru a-şi salva colegii acuzaţi de fapte de corupţie, care fie au fost condamnaţi, fie urmează sau au fost, riscă să afecteze grav interesele funadmentale ale României şi să creeze dezavantaje multiple pentru cetăţenii români. E clar că toate naţiunile civilizate le atrag atenţia  celor care deţin majoritatea parlamentară să nu afecteze lupta împotriva corupţie, lupta împotriva infracţionalităţii, independenţa justiţiei şi funcţionarea unui stat de drept normal într-o democraţie. Numai că frăţia Codurilor, cum am denumit-o, între cei care conduc astăzi PSD, ALDE, UDMR este surdă, nu vrea să audă nimic, trăieşte într-o formă de disperare, în care nu le pasă de interesele românilor. Prin aceste acte de o gravitate fără precedent în ceea ce priveşte şi legile justiţiei, şi modificarea Codului penal şi de procedură penală, interesele românilor sunt afectate grav”, a mai spus Ludovic Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă cei din majoritatea PSD-ALDE nu vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la legile justiţiei, liderul PNL a replicat: “Înseamnă că sunt trădători de ţară dacă ignoră acest avertismen, înseamnă că nu le pasă de interesul cetăţenilor şi că singurul scop pe care îl au  în materie de modificare a legilor justiţiei este să le scape pielea celor care decid şi complicilor lor. Recomandările au un caracter consultativ”.

Ambasadele a douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - au transmis joi o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.