Guvernul a demarat pregătirile de iarnă în acest an mai devreme decât în 2016, iar stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat, dar sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă în ultimii ani, a declarat luni ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat în calcul în elaborarea programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest program am majorat cantităţile ce trebuie stocate - apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune. În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a afirmat Petcu.

Ministrul consideră, că, deşi consumul de gaz din România a scăzut pentru că au dispărut unii mari consumatori, anul acesta, Guvernul a înmagazinat cu 1,6% mai mult.

”Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze. Răspunsul este simplu: Da, ne ajung!”, a afirmat Petcu.

El a atras atenţia că în spaţiul public au apărut o serie de declaraţii alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze.

”Mă mir că în 2017 există oameni care se declară îngroziţi de acest lucru. Totuşi, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din Regiune şi îşi poate asigurta singură aproape întreg consumul”, a afirmat ministrul.

Petcu a atras atenţia că tehnic vorbind, România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi.

”Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producţia curentă şi din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente”, a spus Petcu.

Totuşi, Petcu a atras atenţia că există şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive, caz în care consumul creşte şi poate ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. În acest caz, România este nevoită să importe gaze, iar furnizorii interni au anunţat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii, potrivit lui Petcu.

”În privinţa energiei electrice, avem stocuri de resurse de asemenea mai mari - apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură - decât iarna trecută. Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă”, a declarat ministrul.

Totodată, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experienţa anului trecut, iar ministerul a cerut stocuri duble în centrale, susţine ministrul.

”Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de km”, a spus Petcu.

Mai mult de atât, ministrul a subliniat că România are convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă. O astfel de convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria, în prezent fiind în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia.

”În final, vreau să subliniez din nou : sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă. Trebuie să fim conştineţi că sistemul nu va putea funcţiona la nesfârşit fără să investim. Iar acesta este focusul mandatului meu de ministru”, a afirmat Petcu.

El a subliniat că o serie de investiţii au fost deja făcute, precum la grupul 7 de la Işalniţa, iar altele au fost deblocate - grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Răstoliţa.

”Una dintre cele mai importante este cea demarată de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat. Această investiţie este cu atât mai importantă cu cât în zona de nord a ţării există doar 20% din capacităţile de producţie din România, în timp ce acolo se consumă 60% din energia la nive naţional. Investiţiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei”, a spus Petcu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.