Un documentar semnat de Guillermo de Oliveira are în prim-plan cimitirul Sad Hill din Spania, scena înfruntării dintre Clint Eastwood, Lee Van Cleef şi Eli Wallach în filmul ”The Good, the Bad and the Ugly” al lui Sergio Leone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 51 de ani, cel mai cunoscut cimitir din istoria cinematografiei va fi salvat de la uitare, după ce, timp de doi ani, un grup de fani ai filmului au restaurat spaţiul, potrivit The Guardian. 

După ce l-a împuşcat pe The Bad şi l-a lăsat pe The Ugly fără apărare, The Good spune în film: ”Vezi, în lumea asta, sunt două feluri de oameni, prietene. Cei care încarcă armele şi cei care sapă. Tu sapi”.

Platoul de filmare, care a fost construit de soldaţi în nordul provinciei spaniole Burgos pentru pelicula lui Leone, a fost dat uitării până când a intervenit asociaţia Sad Hill Cultural.

Cu ajutorul strângerii de fonduri şi al voluntarilor din Franţa, Germania, Turcia, Italia şi Statele Unite, membrii asociaţiei au curăţat locul şi au scos la iveală faimosul cerc de piatră şi mormintele.

Munca lor donchişotească a fost înregistrată sub numele ”Sad Hill Unearthed”, un documentar semnat de cineastul spaniol Guillermo de Oliveira.

”Îmi place să vizitez locuri în care au fost filmate pelicule. Am vizitat barajul unde a fost filmat începutul «Goldeneye», platourile pentru «Star Wars» din Tunisia, stânca de pe care Thelma şi Louise sar cu maşina şi restaurantul din Los Angeles în care a fost filmată o parte din «Heat»”, a spus regizorul.

Deşi nu a avut în plan să facă un documentar, Oliveira a fost emoţionat de implicarea şi perseverenţa voluntarilor. A fost, de asemenea, impresionat de strategia lor pentru strângerea de fonduri: 5.000 de cruci din lemn - 15 euro pentru fiecare - cu numele, porecla sau iniţialele donatorului inscripţionate.

”Este o variantă unică de vânzare. Este singurul cimitir din lume unde îţi poţi vizita propriul mormânt”, a mai spus el.

Oliveira i-a urmărit cu camera de filmat pe voluntari în timp ce au curăţat şi pregătit spaţiul pentru proiecţia filmului lui Sergio Leone din luna iulie a anului trecut, ocazie de a marca 50 de ani de la lansarea lungmetrajului western. 

Împreună cu echipa, el l-a intervievat pe compozitorul Ennio Morricone, dar şi fani ai celebri ai filmului, între care regizorul Joe Dante şi James Hetfield, solistul trupei Metallica.

După zece luni în care Oliveira i-a telefonat şi transmis e-mailuri şi faxuri lui Clint Eastwood, cei doi au reuşit să cadă  la un acord. Actorul şi regizorul american a transmis un mesaj de mulţumiri tuturor celor care au lucrat pentru reabilitarea cimitirului Sad Hill.

Mesajul video a fost difuzat înainte de proiecţia specială de anul trecut. ”A apărut dintr-o dată pe ecran pentru a mulţumi şi unii oameni au început să plângă. A fost un moment foarte emoţionant”, a afirmat Oliveira.

Cineastul spaniol Guillermo de Oliveira a finalizat documentarul, iar acum strânge bani pentru a plăti drepturile de folosire a clipurilor şi a muzicii, pentru a-l putea prezenta la festivaluri.

El spune că pelicula este un testament al farmecului trainic al operei de artă a lui Leone şi o încercare de a explica motivaţia atâtor oameni de a munci să readucă la viaţă un platou de film dărăpănat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.