Filosoful Mihai Şora a scris pe Facebook despre ”omul bun” care a fost Romulus Rusan, care avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A mai plecat un om bun: Romulus Rusan. Mă leagă atâtea amintiri de el şi de Ana Blandiana, de tot ce a însemnat rostirea adevărului în tulburii ani ’90, de Memorialul întemeiat la Sighet, de toată împreună făptuirea lor… – Când am scris acest cuvânt pentru prima oară, în urmă cu mai bine de patruzeci de ani, el trimitea şi la cuplul acesta armonios, puternic şi demn. Romi Rusan avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger”, au fost cuvintele lui Mihai Şora. 

Filosoful a împărtăşit pe Facebook o poveste legată de blocul în care locuiau scriitorul Romulus Rusan şi Ana Blandiana în 1977. 

”O întâmplare: la cutremurul din 1977, blocul în care locuiau Ana Blandiana şi Romulus Rusan s-a prăbuşit; avea nouă etaje şi era aşa -numitul «bloc al scriitorilor». Atunci au dispărut Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Anatol Baconsky, Mihai Gafiţa şi alţii. În seara aceea, eram invitat la prietenul meu Milo Petroveanu. Şi nu m-am dus. Blandiana nu era acasă. Romulus Rusan a fost singurul supravieţuitor. Aşa a lăsat bunul Dumnezeu: ca omul acesta să trăiască”. 

Mihai Şora a scris că ”zilele următoare vor fi foarte grele pentru Ana Blandiana şi trebuie s-o sprijiniţi cu gândurile voastre calde şi blânde.


Drum bun, dragul meu Romi!”. 

Romulus Rusan a murit, joi, la vârsta de 81 de ani. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet şi a coordonat colecţia de mărturii, iar zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor. A fost căsătorit cu poeta şi scriitoarea Ana Blandiana.

Printre volumele publicate se numără ”Râul ascuns”, în 1963, ”Express 65”, în 1965, ”Convorbiri subiective”, scris în colaborare cu Ana Blandiana, 1971, ”O discuţie la masa tăcerii”, apărut la editura Eminescu 1976, ”America ogarului cenuşiu”, editată de Cartea Românească, Bucureşti, 1977, ”La început n-a fost cuvântul”, editura Meridiane, 1977, ”Artă fără muză”, editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980, ”Roua şi bruma”, editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982, ”Cauze provizorii”, editura Cartea Românească, Bucureşti, 1983, ”O Călătorie Spre Marea Interioară”, editura Cartea Românească, Bucureşti, 1986, ”Exerciţii de memorie”, Fundaţia Academia Civică, 1999, ”Permisul de pietoni”, editura Cartea Românească, Bucureşti, 2000, ”România în timpul războiului rece”, ”O zi de toamnă, cândva... 15 Noiembrie 1987 Braşov”, Fundaţia Academia Civică, 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.