Senatorul Vlad Alexandrescu anunţă că USR va ataca la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea a 102 taxe, deoarece eliminarea taxei radio-TV ar afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În legătură cu propunerea de reexaminare a preşedintelui României, adresată Parlamentului, pentru legea privind eliminarea a 102 taxe, grupul senatorilor USR a votat astăzi după-amiază împotriva respingerii propunerii, susţinând păstrarea taxelor Radio TV (...) Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea texelor Radio TV la Curtea Constituţională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituţia României care prevede că «serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome»”, a scris, pe Facebook, Vlad Alexandrescu.

El argumentează că finanţarea SRR şi SRTv exclusiv de la bugetul de stat va afecta independenţa editorială a celor două instituţii. ”În loc să răspundă doar în faţa cetăţenilor, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului şi politicienilor, care vor propune, respectiv vor aproba bugetul lor. În condiţiile în care politizarea celor două servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţă financiară faţă de Guvern riscă să le ducă la obedienţă totală faţă de Putere”, crede Alexandrescu.

Senatorul USR aminteşte că legea a fost adoptată fără o dezbatere publică reală şi a ignorat opiniile organizaţiilor din domeniul mass-media. ”Subliniem faptul că în ultimii ani, în rapoartele Naţiuni în Tranzit (Nations in Transit) elaborate de Freedom House, privitoare la starea democraţiei din fostele ţări est-europene şi sovietice, presa din România a primit, în mod constant, cele mai proaste calificative, mai proaste decât cele de la indicatorii corupţie, justiţie, societate civilă, proces electoral ori guvernanţă democratică naţională şi locală. În fapt, dacă ne-am raporta doar la scorul obţinut la capitolul independenţa presei, România ar risca să fie plasată în rândul ţărilor cu tendinţe autoritariste!”, susţine senatorul.

De asemenea, el a invocat riscul diminuării bugetului până în punctul în care ar putea fi închise posturile Radio România Cultural şi Radio România Muzical, existând deja precedentul desfiinţării TVR Cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.