Un raport de marţi al Transparency International arată că România este pe lista ţărilor UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor de combatere a corupţiei, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2023, precizează reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este deloc suprinzător, în contextul în care asistăm în ultimii ani la o competiţie între PSD şi PNL cine să dea mai multe lovituri Justiţiei, în timp ce arbitrul Iohannis îi încurajează de pe margine. Sub „preocuparea” şi „îngrijorarea” preşedintelui Iohannis, o reţea antireformistă a acaparat justiţia, a bătut palma cu politicienii, i-a hărţuit şi, uneori, îndepărtat din justiţie pe magistraţii curajoşi şi a pus umărul la deturnarea luptei anticorupţie, mai precizează sursa citată.

Avem nevoie de un nou ministru al Justiţiei, unul care să nu fie dirijat de Klaus Iohannis şi de oameni fără implicare politică, competenţi, la şefiile DNA şi Parchetul General pentru care lupta anticorupţie să devină din nou o prioritate.

„Băltirea în zona gri a clasamentelelor internaţionale care măsoară cum e percepută lupta împotriva corupţiei îţi arată că statul de drept nu funcţionează eficient şi nu există încredere în eficienţa instituţiilor. Şi mai arată că nu e suficient să vorbeşti despre combaterea corupţiei, să aplauzi la bilanţuri anuale, să zici că modifici legile ca să ai rezultate anticorupţie, ci trebuie să şi acţionezi în acest sens. Or, ce a făcut Predoiu, sub umbrela PSD-PNL şi cu acordul lui Iohannis, modificând legile justiţiei şi dând drumul numirilor de procurori şefi pe o procedură în care politicul decide cine conduce instituţiile anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate, nu avea cum să ridice ţara în clasamente anticorupţie, ci să o afunde şi mai mult”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, conform sursei menţionate.

Datele arată că, după declinul din epoca Dragnea, când a pierdut patru puncte în acest clasament, România a reuşit să recupereze doar două, ajungând la 46 de puncte, mult sub media UE (de 64 de puncte). Şi acolo a rămas după 2021, nu s-a mai schimbat nimic în bine în ultimii doi ani. Tot ce au stricat în justiţie PSD şi PNL, în ultimii doi ani, se va putea repara doar într-o perioadă mult mai mare de timp.

„Avem o coaliţie de guvernare care a dat lovitură după lovitură luptei anticorupţie. Au numit la DNA şi Parchetul General oameni servili, au ignorat avizele CSM, iar CCR a dat marea graţiere prin prescirerea faptelor. Corupţia rămâne principala problemă. Corupţia ne afectează vieţile: de la sănătate, educaţie, la dezvoltare economică şi justiţie. Nu sunt doar cifre în statisticile internaţionale, este realitatea cu care se confruntă milioane de români zilnic. Nu avem spitale şi şcoli moderne din cauza asta. Corupţia poate fi înfrântă. Dar pentru asta e nevoie de o nouă guvernare, cu oameni cinstiţi care să modernizeze România”, a adăugat deputatul USR Silviu Dehelean.

România rămâne în continuare în rândul ţărilor UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în sectorul publi, conform raportului privind Indicele de Percepţie a Corupţiei 2023 realizat de Transparency International. Documentul menţionează că România are 46 de puncte din 100, iar media UE este de 64 de puncte. Topul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.