Reprezentanţii USR cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea Ciucă-Ciolacu prin care marii evazionişti scapă de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro. „Practic, prin decizia de marţi, politrucii numiţi de PSD şi PNL la Curtea Constituţională au dat undă verde marii evaziuni, urmând ca găurile produse bugetului de stat să fie acoperite prin noi taxe şi impozite şi prin majorarea celor existente”, mai arată comunicatul de presă al USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„CCR, după ce o parte dintre judecătorii numiţi de partidul comasat au făcut o vizită la PSD, dă liber la evaziunea fiscală până la 1 milion de euro şi scade pedepsele pentru evaziunea fiscală mare. Între timp, microîntreprinderile plătesc taxe mai mari şi marii consumatori de energie primesc ajutoare de stat. Suntem într-o situaţie strigătoare la cer, unde cei săraci plătesc taxe pentru cei bogaţi şi statul nu doar că asistă la această situaţie nedreaptă, dar şi pune umărul pentru înrăutăţirea ei”, a afirmat deputatul USR Victor Ilie, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, conform sursei citate.

USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR, în decembrie 2023, legea prin care PSD şi PNL au scăzut pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la 1 milion de euro, iar, în cazul în care sunt prinşi, scapă total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

Legea Ciucă-Ciolacu pentru protejarea evazioniştilor conţine numeroase prevederi neclare, printre ele numărându-se cele prin care este incriminată tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informaţii. O astfel de reglementare va da naştere la abuzuri, întrucât procurorii nu pot şti, prin puterea gândului, când vor contribuabilii să nu declare ceva, mai indică sursa menţionată.

Alte prevederi cu ţintă pe contribuabilii cinstiţi sunt cele referitoare la termenul de prescripţie, care va începe să curgă nu de la data săvârşirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze.

Nu cu mult mai clare sunt prevederile din lege prin care este incriminată – şi pasibilă să fie pedepsită cu închisoare până la 10 ani - „operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizica, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili”.

Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care este dezincriminată evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.