Pentru ca românii din Diaspora să nu mai fie supuşi, la următoarele alegeri europarlamentare, la cozile şi umilinţa din 2019, USR a pregătit un proiect de lege pentru îmbunătăţirea procesului de vot. Liderul grupului USR din Senat, face un apel către celelalte partide parlamentare să co-semneze şi să susţină proiectul de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform comunicatului de presă al USR, printre cele mai importante propuneri din noul proiect USR pentru Diaspora se numără:
 
- posibilitatea de a vota prin corespondenţă;
 
- deschiderea mai multor secţii de votare în Diaspora;
 
- extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă şi duminică);
 
- posibilitatea ca listele electorale suplimentare să poată fi generate în mod electronic (la fel ca la parlamentare şi prezidenţiale);
 
- folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu;
 
- posibilitatea ca toţi cei aflaţi la coadă în secţie şi în faţa acesteia, la ora 21.00, să-şi poată exercita dreptul la vot.
 
Într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor parlamentare PSD, PNL şi UDMR, senatorul USR de Diaspora Radu Mihail atrage atenţia că, în absenţa acestor reglementări, „ne îndreptăm cu paşi siguri către un nou dezastru, din cauza unor erori organizatorice ce pot fi uşor corectate la nivel legislativ”. 
 
„În urma dezastrului organizatoric înregistrat la alegerile din 2019, Parlamentul a decis să creeze o comisie electorală care să îmbunătăţească procesul electoral. A rezultat un pachet legislativ solid, a cărui implementare a dus la o bună desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din 2019 şi parlamentare din 2020. Însă aceste modificări nu s-au făcut şi la legea privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv Legea nr. 33/2007, ceea ce înseamnă că alegerile din iunie 2024 se vor desfăşura după exact aceleaşi reguli care au dus la haosul din secţiile de votare din Diaspora în anul 2019”, afirmă senatorul Radu Mihail.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.