Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu procesul electoral de la locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19, ci e posibil să aibă legătură cu petrecerile de după alegeri. Referitor la alegerile parlamentare, preşedintele consideră că actul de votare în sine nu este mai periculos decât a merge după pâine. El a mai susţinut că sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica românească este ameninţată de PSD. Referitor la faptul că miercuri, numărul cazurilor noi de COVID-19, numărul deceselor şi al celor infectaţi şi internaţi la terapie Intensivă au atins cele mai mari valori de la declanşarea pandemiei, preşedintele a afirmat că aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile. „Vreau să îi asigur pe medici, pe asistenţii medicali, pe cei din DSP, pe mamagerii de spital, că sunt alături de ei”, a subliniat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - Iohannis: Nu procesul electoral a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19. e posibil să aibă legătură cu petrecerile de după alegeri

„Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări”, a declarat preşedintele, întrebat dacă numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat are legătură cu alegerile locale.

Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID 19 înregistrate în 24 de ore a fost anunţat miercuri, acesta ridicându-se la 2.958, totalul fiind de 142.570. De asemenea, a fost înregistrat cel mai mare număr de decese - 82, şi cel mai mare număr de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă - 612. Printre cei decedaţi se află şi un adolescent de 18 ani care avea şi alte boli grave asociate. Cele mai multe cazuri noi diagnosticate sunt în Bucureşti - 514, urmat de Iaşi - 157, Alba - 117, Timiş - 104, Prahova - 101. 

UPDATE - Iohannis: O pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă

„Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă care a venit peste noi cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile în a avea un vaccin sau tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neţinând cont cine e la guvern, dar încet încet am învăţat cum poate fi îngrădită şi putem să avem o viaţă cât de cât normală şi o ecomie cât de cât viabilă. Autorităţile au partea lor de rezolvat, noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricţiile impuse. Dacă le vom respecta, boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul medical va putea face faţă acestei boli. Dar până atunci trebuie să fim responsabili şi să respectăm aceste reguli. Va mai dura. Nu e iminentă finalizarea pandemiei şi de aceea fac apel la toţi românii. Fiindcă doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli. Dacă nu respectăm am avea cu toţii de pierdut”, a afrimat Iohannis, întrebat dacă ăn condiţiile în care avem aproape 3.000 infectări zilnice, se poate vorbi despre starea de urgentă şi dacă regretă vreo decizie luată cu Guvernul.

UPDATE - Iohannis, întrebat dacă în opinia sa e oportună organizarea alegerilor parlamentare acum, cu tot ce implică, campania si votarea: Actul de votare nu e mai periculos decât mersul după pâine

„O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am pledat pentru organizarea alegeirlor locale şi am văzut cu toţii că au funcţionat rezonabil de bine. E clar că dacă va creşte numărul de cazuri, campania se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la locale, însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem continua fără un Parlament cu puteri depline. Parlamentul acesta expiră pe 20 decembrie, după care, dacă ar rămâne, nu ar mai putea da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituţia spune 3 luni. Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia epidemiologică va fi mai bună în ianuarie. Trebuie să găsim o formă prin care să facem o campanie mai mult online, decât fizic, mai mult prin televiziune, radio. Actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine. Organizarea la alegerile locale a fost bună, deci lucrurile au fost bine controlate şi aşa va fi şi la alegerile parlamentare din 6 decembrie”, a afirmat Iohannis.

UPDATE - Klaus Iohannis: Sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica  românească este ameninţată de PSD

„Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19, iar politica românească e ameninţată de PSD. E evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni şi trebuie să luăm măsurile care se impun. Vă rog să nu facem o confuzie între abordarea publică, care e necesară, noi nu vrem să ne oprim undeva în mijlocul bolii, dar e clar că abordarea politică e una, abordarea publică în perioadă de pandemie trebuie să fie una clară. Da, autorităţile au reacţionat corect, dar nu se poat eaştepta nimeni ca Guvernul singur să stăpânească epidemia. Autorităţile au rolul lor cu restricţiile, cu amenzile, dar şi cetăţeanul are responsabilitatea sa, fiindcă boala se răspândeşte de la om la om şi de aceea răspunderea individuală este mare. Câteodată politicienii se bagă unde nu trebuie şi vă amintiţi că PSD a ţinut câteva săptămâni o lege prin care Guvernul trebuia să ia măsuri pentru îngrădirea epidemiei.”, a argumentat şeful statului. 

UPDATE - Iohannis: Numărul testelor pentru COVID-19 este în creştere

Preşedintele a declarat că numărul testelor pentru cOVID-19 este în creştere. dar că există o problemă legată de personalul calififcat pentru a prelucra testele.

UPDATE - „Vreau să îi asigur pe medici, asistenţii medicali, managerii de spitale, cei din direcţiile de sănătate publică, că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. E o luptă nu doar a sistemului medical, e o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Am spus-o în nenumărate rânduri – oricât ne-am dori situaţia epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o inainte de izbucnirea pandemiei şi cu cât creşte numărul de cazuri cu atât ne îndepărtăm tot mai mult de acest punct aşteptat. Vreţi să mergem pe un drum de supraaglomerare a spitalelor? Sau alegem să avem şi viaţă socială, locuri de muncă economie viabilă. Putem avea aceste lucru respectând regulile – purtatul măştii, distanţa socială, igiena mâinilor, evitarea aglomeraţiilor, munca la domiciliu acolo unde e posibil sunt lucruri care stau în puterea noastră”, a precizat preşedintele.

UPDATE - „România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la debutul pandemiei COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare. Trei indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toţii responsabilitatea să ţinem cont. Tendinţa actuală este una de creştere accelerată a ratei infectărilor, care duce la o ocupare a spitalelor. Măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou. Situaţia e complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene. Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire tuturor medicilor şi personalului medical din România pentru profesionalismul şi dedicarea dovedite de-a lungul unei perioade extrem de dificile. Aceşti oameni merită respectul şi admiraţia noastră fiindcă sunt permanent în linia întâi, în lupta cu virusul”, a declarat preşedintele.

Din luna august, şeful statului susţine săptămânal conferinţe de presă pe teme de actualitate. 

Preşedintele Iohannis are conferinţa şi în contextul în care numărul de infectări cu noul coronavirus este în creştere iar în mai multe zone din ţară au fost impuse noi restricţii, inclusiv în Bucureşti, unde teatrele, cinematografele şi sălile de spectacole sunt închise, iar restaurantele în interior. În Capitală a fost introdusă şi măsură purtării obligatorii a măştii de protecţie la o distanţă de 100 de metri în jurul şcolilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.